Halen Türkçe olmamasına rağmen iPhone'la ilgili bir çok işlem için zorunlu olması nedeniye iTunes, bir çok kullanıcı için zaman zaman kabus olabiliyor. Özellikle de iTunes'un yüklü olduğu bilgisayarın hard disk'i formatlandığında ya da bilgisayarın başına bir iş geldiğinde :)
Cihazımızı sürekli senkronize (sync) ettiğimiz bilgisayarın hard diski bir şekilde giderse (format, kaybolma, çalıntı, vs.), yeni bir diske/ bilgisayara tekrar iTunes kurabilir ve iPhone'umuzla senkorinize edebiliriz. Fakat eski disk dahi olsa format atılarak yeniden kurulmuş bir iTunes, ya da arkadaşımızın bilgisayarında eskiden beri var olan iTunes, cihazımız için yeni kabul edilir. Bu yüzden bizim için yeni bu iTunes'a geçtiğimizde yapmamız gereken bazı şeyler vardır:
1) Authorize Computer. Kısaca iTunes'un kurulu olduğu işletim sisteminin yetkilendirilmesi olarak kabul edilen bu işlemi yapmadan, iPhone'umuza daha evvelden App Store'dan veya iTunes Store'dan yüklediğimiz şeyleri transfer edemeyiz.
Daha evvel yayınladığımız iTunes İPuçları - I başlıklı yazımızın 5. maddesinde Authorize/Deauthorize işlemini detaylı açıkladığımız için burada çok fazla değinmeyeceğim. Fakat unutmayın, Apple bu authorize işlemini en fazla 5 ayrı bilgisayar için yapmamıza izin veriyor. Mevcut diskimizi formatlayıp sıfırdan bir işletim sistemi kurduğumuzda ya da bilgisayarımızda donanımsal değişiklik yaptığımızda yine de bir hakkımız gidiyor. Bu yüzden imkanımız olduğu sürece bir daha kullanmayacağımız (donanımsal değişiklik yapacağımız, satacağımız ya da formatlayacağımız) bilgisayarlarda önce Deauthorize Computer seçeneğine tıklayıp limitimizi hep 5'in altında tutmamız gerekiyor.
Eğer bir şekilde 5 hakkımızı da kullanıp yine yeni bir iTunes'u yetkilendirmemiz gerekirse de Apple, yılda bir defa tüm yetkilendirmelerimizi sıfırlama imkanı veriyor. Bunun için de yeni kurduğumuz iTunes'a login olup bu linkteki yazının ilk maddesinde detaylı anlattığımız Account Info ekranından Deauthorize All seçeneğine tıklamamız gerekiyor.
Bu konuda detaylı bilgi için: http://support.apple.com/kb/HT1420
2) Transfer Purchases : iTunes'umuzu yetkilendirdikten sonra da iPhone'umuzu USB kablosu ile iTunes bağlıyoruz ve aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi sol menüde çıkan iPhone simgesinin üzerine sağ tıklayarak Transfer Purchases seçeneğine tıklıyoruz.
Cihazımızı iTunes ile senkronize (sync) etmeden evvel yapmamız gereken bu işlem sayesinde iPhone'umuzdaki App Store veya iTunes Store'dan satın aldığımız tüm ücretli ve ücretsiz uygulamalar, müzikler, vs. bilgisayarımıza aktarılmış oluyor.
Tabii burada hemen bir noktayı açıklamakta fayda görüyorum. iPhone'dan sadece Apple'ın Store'larından yüklenen uygulamalar ve müzikler cihazımıza aktarılmış oluyor. Örneğin farklı kanallardan bilgisayarımıza indirip, iTunes üzerinden iPhone yüklediğimiz müzikler bu yöntemle geri aktarılamıyor :(
Bu konuda detaylı bilgi için: http://support.apple.com/kb/HT1848
Bu arada hard disklerini sık sık formatlatan Windows kullanıcıları eğer disklerini 2 bölüm (partition) olarak ayırtır ve işletim sistemini "C:\" bölümüne, iTunes'un dosyalarının yer aldığı Belgelerim (Documents & Settings) klasörünü de "D:\" bölümüne kurdurturlarsa çok rahat ederlerler. Çünkü format işlemi genelde sadece işletim sisteminin bulunduğu "C:\" bölümüne yapıldığı için, yeni iTunes kurulduğunda cihazınıza ait çoğu bilgiyi ayrıca birşey yapmanıza gerek kalmadan hazır olarak karşınızda bulacaksınız. Tabii yine Authorize Computer işlemini yapmak gerekecek.
Bu yazının devamına iTunes iPuçları - III başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder