25 Ağustos 2011 Perşembe

Nokia'nın yeni telefonları ve Symbian Belle üzerine

Nokia beklendiği gibi Symbian Belle güncellemesini ve yeni telefonlarını duyurdu. Yeni telefonlar arasında üstün özellikli bir telefon yok ama, Symbian işletim sisteminin yaygınlaşmasını sağlayacak uygun fiyatlı telefonlar var.

Symbian Belle ve Nokia 600, Nokia 700, Nokia 701
Nokia 600, 700 ve 701 modellerinin ortak noktası 1 GHz işlemci, EDOF kamera (evet, yine autofocus değil) ve NFC desteği. Nokia 600 müzik odaklı olarak konumlandırılmış, ve yurtdışı fiyatının 260$ olması bekleniyor. Nokia 700'ün küçüklüğü ve AMOLED ekranı dikkat çekiyor, fiyatının 390$ olması bekleniyor. Nokia 701 ise C7'ye benzer bir tasarıma sahip, ekranı diğer modellerden biraz daha büyük ve Nokia'nın iddiasına göre en parlak ekranlardan biri. Nokia 701'in fiyatının da 420$ olması bekleniyor.

Üç telefonun da en önemli özelliği elbette Symbian Belle işletim sistemi yüklü gelmeleri. Symbian Belle ile arabirim konusunda iyileştirmelere gidilmiş. Yeni bir bildirim alanı eklenmiş. Android'in bildirim alanına benziyor ama Apple bile Android'in bildirim alanını kopyalamaya kalkıştığı için kimsenin sesinin çıkacağını sanmıyorum. Dikey pozisyonda kullanılabilen qwerty ekran klavyesi, 6 adet ana ekranı, yeniden boyutlandırılabilir widget'leri ile Symbian Belle, ihtiyaç duyulan bir güncelleme.



Symbian Belle arabirimini gösteren üstteki videoyu izleyince olumlu düşünceler kaplıyor içimi. Nokia E6'nın ya da E7'nin tasarımını görünce de aynı olumlu hislere kapılıyorum. Doğrusu Nokia ve Symbian'da sevdiğim bir yön var. Problem şu ki, bir mobil telefonun satın alındıktan sonra sevilmesini ya da nefret edilmesini etkileyen şeyler ufak tefek detaylar; ve Nokia, Symbian işletim sisteminde bugüne kadar bu konuda pek parlak bir tablo çizmedi. Palm'ı Palm yapan değerler demiştik ya, işte o değerler kullanıcıyı anlamak üzerine kurulu. Kullanıcıya en temiz arabirim nasıl sunulur? En az tıklama ile istediğini yapması nasıl sağlanır? Arabirimin herhangi bir noktasındayken ne yapmak istiyor olabilir ve tam da o anda işi nasıl kolaylaştırılır? En uç durumlarda bile sorunsuz bir deneyim yaşaması nasıl sağlanır? Symbian Belle işletim sistemi de böyle bir bakış açısıyla inşa edilmiş gibi gözüküyor, en azından ben böyle olmasını diliyorum. Çünkü "Avrupalı Symbian" işletim sistemini istiyorum cebimde. Yani almak isteyeceğim ve aldıktan sonra pişman olmayacağım bir telefon üretsinler, ben de alayım istiyorum! Böyle tüketici nerede görülmüş?

Ama dışarıdan güzel görünüp, stabilite sorunları ile boğuşan, insanda fırlatıp atma isteği uyandıran, sadece birkaç satır kod ile çözülebileceği halde çözülmeyen "düşüncesizlikler" içeren bir telefon satın almaktan korkuyorum. Eskiden Nokia telefonlara "önce telefon, sonra mobil bilgisayar" derdim, çünkü gerçekten öyleydiler. Şimdi telefon görüşmeleri yaptırma, "konuşturma" konusunda bile problemleri olan bir Nokia'dan bahsediyor herkes. GSM operatörüm konuşturmayı beceremediğim için daha yüksek bedel ödeme pahasına Turkcell'e geçtim, peki konuşturamayan bir telefon ister miyim sizce?

Bu yüzden Symbian Belle'den ve Stephen Elop yönetimi altındaki Nokia'dan beklentiler yüksek. Artık stabilite sorunlarından arınmış, ikide bir "hafızam doldu" demeyen, hızlı çalışan, söz dinleyen, karmaşık menüleri ile insanı boğmayan, gerekli yazılımları yüklü gelen*, detayları iyi düşünülmüş telefonlar bekliyoruz.** Yazılım geliştiricilerin çıkaracağı programlara olan ihtiyaç bu sağlam temel hazırlandıktan sonra geliyor.

Notlar:
* Gerekli yazılımlar neler? Modern bir "akıllı" telefonun Microsoft Ofis dosyalarını ve PDF dosyalarını açabilmesi, YouTube videolarını oynatabilmesi, Twitter ve Facebook'a girebilmesi gerekiyor. Bunları sözde değil özde yapması, basit bir Word dokümanını görüntülemeye çalışan kişiye saç baş yoldurmaması gerekiyor. Ayrıca tarayıcısının sözcük kaydırma (text reflow) özelliği olması gerekiyor, önceki sürümlerde olan bu özellik Symbian ^3'de neden yok edildi anlamıyorum. 
** Bir de donanım özelliklerini kısmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Allah aşkına, değiştirilemeyen bataryalar, EDOF kameralar, MicroSD kart yuvalarının kaldırılması... Apple olmaya mı çalışıyorsunuz? Sizi farklı kılan bu özellikleri barındırmanızdı zaten, lütfen telefonlarınızı satın aldırmamak için sebepler üretmeyin!

NFC ne demek?

NFC nedir? NFC, “Near Field Communication” (Yakın Alan İletişimi) kelimelerinden oluşturulmuş bir kısaltma. NFC teknolojisi iki elektronik cihaz arasında kablosuz veri aktarımı yapılmasını sağlar. Bluetooth’a benzer, ancak iletişim kurması istenen iki cihazın birbirine neredeyse değecek kadar yakın olmasını gerekir; ve Bluetooth’daki gibi bağlantı kurulması için beklemek gerekmez, kablosuz veri transferi anında gerçekleşir. Temassız kredi kartlarını ya da temassız toplu taşıma biletlerini düşünün: Böylece NFC çipi olan telefonunuzu kredi kartı ya da bilet yerine kullanabilirsiniz.



NFC ne işe yarar? NFC teknolojisi ile telefonunuzu kredi kartı gibi kullanabilirsiniz dedik. Ancak bu teknolojinin bundan daha enteresan kullanım alanları da vardır. Mesela Turkcell T20 MaxiPhone reklamlarında gördüğünüz gibi bir kişiyi “telefonları tokuşturarak” Facebook’ta arkadaş ekleyebilir ya da arkadaşınıza para, müzik, dosya vb. gönderebilirsiniz. NFC çipi olan Bluetooth’lu cihazlarla bağlantı kurmak için cihazları birbirine yaklaştırabilirsiniz. NFC çipleri; biletler, indirim kuponları, kimlik kartları, otel odası kartları yerine geçebilir. NFC çipli akıllı posterlere telefonunuzu yaklaştırarak ürünler, filmler vs. hakkında telefonunuza bilgi gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Tamam, bu sonuncusu pek isteyeceğiniz bir şey değil muhtemelen, ama sadece telefonları tokuşturarak dosya gönderebilmek çok hoş bir fikir.

NFC özellikli bazı telefonlar: Sony Xperia S, Sony Xperia Sola, Google Nexus S, Nokia N9, Nokia 600, Nokia 700 ve Nokia 701, Turkcell T20 MaxiPhone. NFC teknolojisinin iki-üç yıl içinde Bluetooth gibi standart olacağı söylenebilir. Şimdilik çok yaygın olmadığı için, alacağınız telefonda NFC özelliği olmasının bir süre daha faydasını göreceğinizi sanmıyorum.


Fotoğraf: Tom Purves
Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yayında yayınlanamaz. Sitenizin, forumunuzun, blogunuzun ticari amaç taşıyıp taşımaması farketmez. Daha fazla bilgi için lütfen alıntı kurallarına bakınız.