18 Haziran 2012 Pazartesi

Android Programlama XVIII - Bildirim Kullanımı

Herkese merhaba!

Bu yazımda sizlere cihazınızda nasıl bildirim göstereceğinizi anlatmaya çalışacağım. Çoğu zaman uygulamalar kullanıcıyı bilgilendirmek için push bildirimler kullanırlar. Bu yazımızda bunu (eski ve yeni diye bahsettiğim) 2 farklı yoldan yapacağız.

İşe BildirimOgreniyorum isimli bir proje oluşturarak başlayalım. Daha önceki yazılarımda Android 2.1 ve/veya Android 2.2 sürümlerini kullanmıştım. Bu yazımda seviye 11 veya üzeri bir sürüm seçmemiz gerekiyor. Ben Android 4.0.3'ü kullanacağım.

Yazacağımız uygulamada birisi ana etkinlik birisi de bildirime tıklandığında açılacak etkinlik olmak üzere iki tane etkinliğimiz olacak. O yüzden gerekli dosyaları oluşturalım. Projemiz aşağıdaki gibi bir hal almalı.
Şimdi etkinliklerimizin tasarımlarını yapalım. Ana etkinliğimiz için 2 tane Button kullanacağız. Eklemeleri ve düzenlemeleri yaptıktan sonra ana etkinliğimizin layout dosyası aşağıdaki gibi görünmeli.
Şimdi de ikinci etkinliğimizin tasarımını yapalım. İçerisinde sadece bir yazı olması şu an için yeterli. İşimiz bittiğinde layout dosyamız aşağıdaki gibi olmalı.
Şimdi ana etkinliğimize gidip gerekli kodları yazalım.

İşe eklediğimiz düğmeler için belirlediğimiz tıklama metodlarını yazarak başlayalım.
Dilerseniz eski yöntem ile başlayalım.

Gerekli kodları ekledikten sonra kodumuz aşağıdaki gibi görünmeli.
Bu yöntemde bize bir bildirimi oluşturabilmek için NotificationManager nesnesi, bildirimi tanımlayacağımız bir Notification nesnesi ve bildirime tıklandığında bir şeyler yapabilmek için bir PendingIntent nesnesi gerekiyor.

NotificationManager nesnesine sistemin bildirim hizmetini atıyoruz. Notification nesnesine sırasıyla bildirimin simgesi, durum çubuğunda gösterilecek metin ve bildirimin zamanı şeklinde 3 bilgi veriyoruz. PendingIntent nesnemizi oluşturduğumuz ikinci etkinliği başlatacak şekilde ayarladıktan sonra bildirimin detaylarını belirliyoruz. Son işlem olarak bildirime bir etiket ve id değeri vererek bildirimi gösteriyoruz.

Şimdi yeni yöntemi yazalım. Bu yöntem daha kolay bir yöntem. Yalnız bu yöntemi kullanabilmek için projenizin Android API seviye 11 veya üzeri olması gerekiyor. Eğer bu koşul sağlanmıyorsa bildirimleriniz eski yöntemle oluşturabilirsiniz.

Yeni yöntemin kodları şöyle.
Yine bir NotificationManager nesnesi oluşturuyoruz. Farklı olarak bildirimin tüm özelliklerini Notification.Builder sınıfı üzerinden belirliyoruz.

Gördüğünüz gibi bildirimimizin özelliklerini sırasıyla belirliyoruz. En sonunda da getNotification() metodu ile özelliklerini belirlediğimiz Notification nesnesini alıyoruz.

Son olarak eski yöntemle aynı şekilde bildirimi gösteriyoruz.

Burada farklı olarak setAutoCancel() diye bir metod var. Normalde oluşturulan bildirim üzerine tıklansa bile bildirim menüsünden kaldırılmaz. Ek olarak bildirimi silmemiz gerekir. Bu metodu kullanarak bildirimin üzerine tıklandığında kendiliğinden silinmesini sağlayabiliyoruz.

Şimdi eski yöntemle oluşturulmuş bildirimi üzerine tıklandığında silmek için gerekli işlemi yapalım. Bildirime tıklandığında ikinci etkinliğimiz başlayacağı için, bu etkinlik açıldığında ilgili bildirmi kaldırmamız gerekiyor.

İkinci bildirimin kodlarını açalım ve aşağıdaki kodları ekleyelim.
Eski yöntemle oluşturduğumuz bildirime verdiğimiz etiketi ve id değerini kullanarak NotificationManager nesnesi üzerinden cancel() metodunu çağırarak bildirimi iptal edebiliyoruz.

Şimdi uygulamamızı deneyelim. İkinci etkinliği manifest dosyanıza eklemeyi unutmayın.
Uygulamanın kodlarını buradan indirebilirsiniz.

İnşallah faydalı olmuştur.

Kolay gelsin, iyi çalışmalar. :)

Android için Evernote Hello Uygulaması

Evernote Hello insan beyninin işleyiş biçimini taklit edecek şekilde tasarlandı. Biriyle karşılaştığımızda, beynimiz bağlantılar kurmaya başlar. İsimler ve yüzler ile zaman, mekan ve bağlam arasında bağlantı kurar. Ne yazık ki, çok uzun bir süre boyunca insanları adres defterlerinden alfabetik olarak hatırlamak zorunda kaldık. Evernote Hello tam da burada devreye giriyor.

Biriyle tanıştığınızda, Evernote Hello genel özellikleri almasının yanında, yüz, kronoloji, yer, notlar ve daha fazlasını ekliyor. Artık tanıştığınız kişileri gerçekten hatırlamak için gereken her şeye sahipsiniz.

Nasıl işliyor
Evernote Hello üç kısımdan oluşuyor.

· Tanıştığınız kişiler

· Sizin profiliniz

· Rastlaştıklarınızın mozaiği

Her birine daha yakından bakalım.

Yeni kişiler eklemek
Birini Evernote Hello’ya eklemenin üç yolu var:

· Bilgiyi kendiniz girebilirsiniz,

· Bilgileri adres defterinizden çekebilirsiniz,

· Telefonunuzu karşınızdaki kişiye uzatıp iletişim bilgilerini girmesini isteyebilirsiniz.

  Hangisini seçerseniz seçin, süreç son derece hızlı ilerliyor. Birini adres defterinizden eklerseniz, isim, telefon numarası ve e-mail adımlarını atlayabilirsiniz. Uygulama bir fotoğraf çekmenizi de ister. LinkedIn hesabınızla bağlantıdaysanız, uygulama e-mail adresini bir LinkedIn hesabıyla eşleştirmeye ve eksik bilgileri tamamlamaya da çalışacaktır.

Rastlaşmalar
Birini Evernote Hello’ya ekler eklemez, uygulama anında karşılaşmanın bağlamı olan bir rastlaşma oluşturur. Rastlaşmalar mekanın haritası ve cadde görünümünü, aynı zamanlarda karşılaştığınız diğer kişilerin profiline bağlantıları, kişi hakkında notları, ilave resimleri ve Evernote hesabınızdaki tüm ilgili notları içerir.

Mozaik
 Mozaik, Evernote Hello’nun ikonik ana ekranıdır. Karşılaştığınız herkesin kronolojik olarak yerleştirilen yüzlerini içerir. Herkesi görmek için dikey olarak geçin. Kişinin profilini ve rastlaşmaların tarihçesini görüntülemek için bir yüze dokunun. Mozaik kronolojik olduğu için, aynı kişiyle birden çok kez karşılaşmanız mozaikte birden fazla kez belirecektir


Profiliniz artık LinkedIn ile
Uygulama sizi bir fotoğraf, kişisel iletişim bilgileriniz ve bazı önemli ayarlardan oluşan bir profil oluşturmaya yönlendiriyor. Profilinize erişmek için, ana mozaik ekranından sağa geçin.

Takvimler, çağrı geçmişi ve SMS
Evernote Hello’nun karşılaşmak üzere olduğunuz kişileri tahmin etmek üzere tasarlanmış olan bir dizi akıllı özelliği de var. Bunu takviminizden gelecek etkinliklere ve yakın zamanda kimleri aradığınıza ve kimlere mesaj gönderdiğinize bakarak gerçekleştiriyor. Tüm bunlar Evernote Hello’nun zamandan tasarruf etmesini sağlar, çünkü her şeyi manüel olarak yazmak gerekmez.

Her zaman gördüğünüz belirli kişiler varsa, uygulama filtresinin bu kişilerin isimlerini ve e-mail adreslerini filtrelemesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, kişileri takviminizden çektiğinizde, mozaiğiniz hatırlamak için yardıma ihtiyaç duymadığınız kişilerden temizlenir.

Uygulamanın bu bilgileri sadece yeni rastlaşmalar için öneriler vermek üzere kullandığını da belirtmek gerekir. Bunların hiçbirini yerel olarak kaydetmez ya da Evernote sunucularına göndermez. Uygulamanın kaydettiği tek şey gerçek rastlaşmanın sonucudur. Bu özelliklerden istediklerinizi uygulama ayarlarında devre dışı bırakabilirsiniz.

Hello e-mail leri
Biriyle karşılaştığınızda, Evernote Hello o kişiye iletişim bilgilerinizi ve fotoğrafınızı içeren bir e-mail gönderir. Karşılaşmayı pekiştirmek için biçilmiş kaftan! Bu özelliği de profil ayarlarınızda devre dışı bırakabilirsiniz.
Ve çok daha fazlası…

Evernote Hello insanları hatırlamanızı kolaylaştırmasının yanında, bu kişileri Evernote’ta yaptığınız tüm diğer şeyler ile bir bağlama da oturtur. İster not alıyor ister Evernote Food ile bir yemeği hatırlıyor olun, Evernote Hello tüm bu ilgili bilgileri rastlaşmanın altında İlgili Notlar olarak sunacak.

Evernote Hello’yu bugün bir konferansta, karşılaşmada ya da partide deneyin. Karşılaştığınız herkesi hatırlayacaksınız.

Evernote Hello 'yu Google Play üzerinden cihazınıza yükleyebilirsiniz. 
Google Play Bağlantısı : http://goo.gl/9dKmS

Bu yazı Evernote tumblr blogundan alınmıştır.