HTC One S, HTC One X’in biraz daha uygun fiyatlı kardeşi. Şu anda Türkiye fiyatı 1200 TL. Artık küçük kutular moda oldu.
HTC One S’in de küçük bir kutusu var. Kutudan temel ihtiyaçlar dışında pek bir şey çıkmıyor. Yani şarj aleti, bağlantı kablosu, kulaklığı çıkıyor.
HTC One S çok şık bir tasarıma sahip. Kullanılan alüminyum malzeme dolayısıyla elinize aldığınızda pek çok “oyuncak” hissi veren telefondan çok daha farklı hissediyorsunuz. Yeterince ince, ama ekran boyutu da yeterince büyük. Dış görünüş konusunda HTC’yi tebrik etmek lazım. Ancak kalite konusunda yine de şüphelerim var. Çünkü iki adet
HTC One S aldık ve birinin güç düğmesine basıldığında resmen gıcırdıyordu. Ufacık bir şey belki ama bir kere takıldığınız mı her seferinde duyuyorsunuz bu sesi.
HTC One S 16 GB hafızaya sahip. Bellek, uygulama belleği (6 GB) ve telefon belleği (10 GB) olarak ikiye ayrılmış. Fazla bir program yüklemeseniz bile uygulama belleğinin 4 GB’ı dolu oluyor. HTC One S’in
MicroSD kart girişi yok, yani size verilen bellekle yetinmek zorundasınız. Bu da Mobil Yazılar’da sıkça eleştirdiğim bir şey. HTC One S MicroSD kart girişiyle çok daha esnek bir telefon olabilirdi.
Cihazın çift çekirdekli 1.5 işlemcisi, 1 GB RAM’i var. Android 4 işletim sistemi ile çalışıyor. Arabirim HTC’nin Sense deneyimi ile zenginleştirilmiş. Tabi kimisi Sense’i beğenmiyor ama bence artı değer oluşturuyor.
HTC One S yoğun kullanımda bir gün sizi idare edebiliyor. Ancak internete nadiren bakar, oyun oynamaz, ekran parlaklığını kısar ve az konuşursanız üç gün bile dayanabiliyor. Bu açıdan tatmin edici olduğunu söylenebilir (Tabi bütün bunları yapmayacaksam niye akıllı telefon aldım da diyebilirsiniz, demekte haklısınız). Son dönemlerde çıkan pek çok telefonda olduğu gibi,
HTC One S’de de batarya değiştirilemiyor. Eğer telefonunuzu çok yoğun kullanacaksanız bu bir eksi. Geçenlerde Mobil Yazılar’da bahsetmiştim, MicroUSB girişinden bağlayarak telefonunuzu şarj etmenizi sağlayan
harici batarya çözümleri var.HTC One S’in 3,5 mm kulaklık girişi, arka tarafında bir adet hoparlörü ve Beats Audio özelliği var.
HTC Flyer ve
iPad Mini incelemelerinde de belirtmiştim, hoparlörün arka tarafta ya da sadece bir tarafta olması keyif kaçırıcı oluyor. Hem ses azalıyor, hem de kalitesi düşüyor. Çağrılarda ise ses seviyesi yeterli. Telefonun zil sesi de arka tarafındaki hoparlörden geldiği için
Sony Xperia Sola’da olduğu gibi zil sesi az çıkabiliyor.
HTC One S’in 8 MP autofokus özellikli kamerası var. 1080p videolar da çekebiliyor. HTC’nin yeni kamera yazılımında video çektiğiniz sırada videoyu durdurmadan fotoğraf kareleri de yakalayabiliyorsunuz. Ancak kamera konusunda ciddi bir sıkıntısı var:
Deklanşör düğmesi yok.Şimdiye kadar ekrandan hiç bahsetmediğimi fark etmişsinizdir. Ekran konusunu sona sakladım, çünkü
HTC One S almak ya da almamak konusunda en önemli karar noktası bence burası. HTC One S’in 540 x 960 piksel çözünürlükte 4.3 inçlik bir Super AMOLED ekranı var. AMOLED olduğu için ekranlarda siyahlar tam siyah. Renkler son derece canlı. Bu da video izlemeyi, fotoğraflara bakmayı keyifli hale getiriyor. Ancak ekranın “plus”ı yok. Yani
Pentile ekran. Böyle şifreli kelimelerle konuşunca pek açıklayıcı olmuyor değil mi? Yani ekrandaki yazılar normal LCD ekranlara göre biraz daha tırtıklı gözüküyor. Bazen karmaşık dokuları olan fotoğraflarda da bu tırtıklı görüntü hissedilebiliyor. Ancak bundan hiç rahatsız olmayanlar da var.
HTC One S’i satın almadan önce mağazada deneyip ekranını iyice incelemenizi tavsiye ederim. Web sayfalarına, dokümanlara falan biraz bakın. Eğer harflerin kenarlarındaki bir gariplik hissetmiyorsanız, HTC One S’in ekranı ile mutlu mutlu yaşayabilirsiniz. Dediğim gibi, renkleri son derece canlı gösteren bir ekran. Ama o tırtıkları fark ediyorsanız, telefona her baktığınızda bu gözünüze çarpıp sizi rahatsız edecektir.
Satın aldıktan sonra pişman olmamanız için tekrarlamak istiyorum: Mağazada telefonun büyüsüne kapılmadan ekranını iyice inceleyin. Başka telefonların ekranları ile karşılaştırın. Sadece resimlere bakmayın, küçük yazıların olduğu görüntülere de bakın. Bir gariplik hissediyorsanız, bir kere daha düşünün derim. Çünkü satın aldıktan sonra bu telefona her gün bakacaksınız ve her bakışınızda o tırtıkları fark edip sinir olma ihtimaliniz var.
Ekranının
Pentile olmasına, MicroSD kart yuvasının olmamasına ve bataryasının değişmemesine takılmazsanız
HTC One S güzel bir telefon. Ama 1200 TL’ye alabileceğiniz başka bir telefon daha var:
Sony Xperia S. Onun da kendine göre artıları ve eksileri var tabi. Karar sizin.
Mobil Yazılar’dan şimdilik bu kadar. Görüşmek üzere!
Bu yazı ve bu sitede yayınlanan bütün diğer yazılar Mobil Yazılar tarafından yazılmıştır ve bütün hakları Mobil Yazılar'a aittir. Başka bir yerde yayınlanamaz.