13 Ağustos 2012 Pazartesi

Amazon Kindle Touch incelemesi

Amazon Kindle Touch dokunmatik ekranlı bir e-kitap okuyucu. Tabletlerin yaygınlaştığı bir dönemde e-kitap okuyuculara ihtiyaç var mı? Bakalım…



Dış görünüş ve ergonomi

Kindle Touch’ın ön yüzünde tek bir düğme var, o da diğer cihazlardan alışık olduğumuz home/ev/ana sayfa düğmesi. Doğrusu teknolojik görünümlü cihazları seven bir kişi olarak dokunmatik özelliği olmayan standart Kindle’ın (4. Nesil Kindle) görünümünü daha çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Hem daha güzel görünüyor, hem de daha hafif. Ancak ekstra özellikler ve dokunmatik ekranda not alma özelliği beni Kindle Touch’a yönlendirdi. Pişman değilim, ama ucuza bulursam öbüründen de bir tane almayı düşünüyorum.

"Kindle'ın klavyesiz olması onu teknolojik bir oyuncak gibi gözükmekten kurtarmış, kitaplara yaklaştırmış."

Gerçekdışı bir ekran

Bir e-kitap okuyucunun var olma sebebi ekranı olsa gerek. Kindle Touch’ın da en önemli özelliği ekranında. İlk kez bir e-kitap okuyucunun ekranına bakıyorsanız cihazın üzerinde ekranı korumak için yapıştırılmış bir plastik olduğunu düşünebilirsiniz. Diğer e-kitap okuyucularda da olduğu gibi, Amazon Kindle Touch’da da bir e-ink ekran var. Yani ekran kitap sayfası gibi okunaklı ve çok az enerji harcayan bir ekran. Aslına bakarsanız enerjiyi sadece görüntü değişirken harcıyor. Ekran LCD değil, bu da onun gözü yormayan bir ekran yapıyor.

"İlk kez bir e-kitap okuyucu görüyorsanız, ekrandaki şeyin gerçek bir görüntü olduğuna inanamayabilirsiniz."

Güneş ışığı altında diğer ekranlara göre kesinlikle çok daha okunaklı. Ekranda kendi yansımanızı değil, yazıları görüyorsunuz. Doğrudan güneş ışığı altında en kötü görünümü parlak kağıda basılmış bir kitap sayfası ile eşdeğer, yani güneş ışığı altında bile normal tabletlerden kat kat okunaklı.

Elbette böylesine sıradışı bir ekranın bazı “farklı” yönleri de var. Ekran aydınlatması olmadığı için, normal bir kitap gibi, ışık yoksa okuma da yok (Ancak bu engeli aşmayı sağlayabilecek GlowLight’lı versiyonunun çıkması bekleniyor). Ekran, tablet ekranları gibi renkli değil, makalelerdeki fotoğraflar siyah-beyaz bir gazetede basılı fotoğraflar gibi gözüküyor. Ayrıca ekran yavaş çalışıyor. Bir şeyler okurken, sayfaları çevirirken bu çok da problem olmuyor, ama web tarayıcısını kullanırken ya da PDF uzantılı dosyaları kaydırmaya çalışırken kendini hissettiriyor. Bununla birlikte Kindle Touch’ın e-kitap okuyucular arasında en hızlı ve en kaliteli ekranlardan birine sahip olduğunu belirteyim. Kötü değil yani; sadece, alışık olduğumuz ekranlardan daha farklı bir şekilde çalışıyor.



Dokunmatik ekran? Buna değer mi?

Kindle Touch, adı üstünde, dokunmatik bir cihaz. Dokunmatik teknolojisi biraz farklı, tabletlerdeki gibi ekranın önünde dokunmatik bir katman yok. Dolayısıyla görüntü kalitesinde düşme yok. Ayrıca ekran tabletlere göre daha geç tepki verse de yazı yazarken hiçbir problem yaşamadım. Tablette yazacağım hızda notlar aldım ve tıkladığım bütün karakterleri algıladı.

Tabletlere alıştığımız bir dünyada dokunmatik olmayan Kindle modelleri biraz eski moda gelebilir. Hatta klavyesiz ve dokunmatik ekransız “4. nesil Kindle” modelinde not alma deneyimi 90’ların databanklarını akla getiriyor. Ama Kindle serisinin özellikleri ve kulanım alanlarını düşününce klavyesinde yazı yazmak dışında dokunmatik ekrana çok da ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. Menülere falan dokunabiliyorsunuz ama, ha dokunmuşsunuz, ha tuşları kullanarak seçmişsiniz, fark etmiyor.

Eğer sadece okuyacaksanız, dokunmatik ekrana ihtiyacınız yok. Boşuna ağırlık taşıyacağınıza 4. nesil Kindle’ı düşünün. Ama notlar da alacaksanız… bu da bizi bir sonraki başlığa götürüyor:



Kindle Touch dokunmatik ekrandan yeterince faydalanamıyor!

Dokunmatik ekran klavye konusunda rahatlık sağlıyor. Hem önceki modellerdeki fiziksel klavyenin kitap gibi gözükmesi gereken bir cihazda sebep olduğu görüntü kirliliğinin önüne geçiliyor, hem de cihaz küçülüp hafifleşiyor. Ama Kindle Touch, dokunmatik olmasının artılarından yeterince faydalanamıyor! Örneğin not alma özelliği sadece kitaplardaki metinler üzerinde çalışıyor. Bir metni seçip “not ekle” diyorsunuz, ekleniyor. Bunun dışında bir not defteri uygulaması yok. Bence bu ciddi bir eksiklik. Diğer bazı e-kitap okuyucular gibi kalem ya da parmak ile sayfalara çizim yapmak mümkün değil. Dokunmatik özelliğinden faydalanan ekstra bir uygulama, bir oyun vs. yok. Aslında büyük bir potansiyeli var, ama bunu değerlendirmiyor.

Pil ömrü: Android telefonunuz utansın!

Cihazın pil ömrü WiFi özelliğini açık bırakıp bırakmamanıza göre ciddi şekilde fark ediyor. WiFi özelliğini açık bırakırsanız güncellemeleri ve yeni dokümanlarınızı otomatik olarak indiriyor, ancak pil ömrünü birkaç güne iniyor. Ben dokümanlarımı indirmek için WiFi özelliğini kısa süreli açıp kapatmayı seçiyorum. WiFi kapalı olduğu ve ses/MP3 özelliklerini kullanmadığınız sürece günlerce, haftalarca kullanmak mümkün. Şarj etmek için ise bir adaptörü bulunmuyor, micro USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayarak şarj ediyorsunuz.

Metin okuma ve MP3 özellikleri

Kindle Touch’ın dâhili hoparlörleri ile ya da bir kulaklık kullanarak ses ve müzik dinlemek mümkün. Sesten kastım, İngilizce metin okuma özelliği. Ben pek işe yarar bulmadım, zira okuma kalitesi çok iyi değil, ses fazla mekanik. Ayrıca cihaza USB bağlantısı ile yüklediğiniz MP3’leri de dinleyebiliyorsunuz. Kitap okurken arkada müzik çalmasını isteyenler ya da sesli kitapları dinlemek isteyenler için faydalı olabilecek bir özellik. Cihazın MP3 ve dokümanları depolamak için 4 GB hafızası var ama MicroSD kart yuvası yok.



Genel yazılımsal özellikler

Kindle Touch bol özellikli e-kitap okuyuculardan biri. Neler yapabilirsiniz?
  • Kitaplarınızı klasörlere ayırabilirsiniz (Collections).
  • Kitaplarınız içinde arama yapabilirsiniz.
  • Beğendiğiniz sayfaları ve metinleri işaretleyebilir, notlar ekleyebilirsiniz. Bu notlarınız içinde arama yapabilir ya da intenette paylaşabilirsiniz.
  • İçinde bulunan İngilizce-İngilizce sözlük sayesinde kelimelerin anlamlarına bakabilirsiniz. Ne yazık ki Türkçe seçeneği yok.
  • Metinleri İngilizce olarak dinleyebilirsiniz. Kitap okurken müzik dinleyebilirsiniz.
  • Metin boyunu değiştirebilirsiniz. Yatay ya da dikey görünümlerden birini seçebilirsiniz.
  • Wikipedia’da arama yapabilirsiniz.
  • Cihaz arasıra yazılım güncellemelerini kendi kendine çekip yeni özellikler ekliyor.
  • İnternete bağlanabilirsiniz. Çok büyük bir beklentiniz olmasın ama. Özellikle her tür WiFi ağına bağlanamadığını belirteyim (Ben işyerimde bağlanamıyorum).
  • Cihazın içinden Kindle Store’da arama yapıp kitap satın alma özelliği var ama Türkiye’de çalışmıyor.
  • Amazon hesabı oluşturduktan sonra beğendiğiniz yazıları Kindle’ınıza gönderebilirsiniz. Türkiye’de Kindle kitapları satın alınamadığı için şimdilik Kindle’ın en faydalı yönü bu.

Bol özellik dedim ama, yine de eklenebilecek çokça özellik var. Sanki bir şeyler eksikmiş, biraz daha çaba sarf etseler çok daha iyi bir cihaz ortaya çıkacakmış gibi bir his bıraktı bende.



"Türkiye'de Kindle kitapları satılmıyor, cihaz Kindle formatından başka formatı da desteklemiyor."

Bir de ne yapamadığınızı yazayım: Türkiye’de Kindle kitapları satmıyorlar. Cihaz Kindle formatından başka formatı da desteklemiyor. Yani o koskoca Amazon e-kitap kütüphanesi hiçbir işinize yaramıyor! Yine de Kindle işe yaramaz bir alet değil. Ben uzun metinleri, internetten indirdiğim makaleleri ve benzeri şeyleri Amazon’un Personal Documents servisini kullanarak Kindle’dan okuyorum. Kindle ile tabletim arasında gidip geldikçe, normal ekranlardan okumanın ne kadar zor olduğunu fark ediyorum. Bu ekran ve Amazon Personal Documents hizmeti sayesinde Kindle Touch’ı keyifle kullanıyorum.

Yazının ikinci bölümü için buraya tıklayınız.

İlgili linkler
Kindle Touch ile ilgili ipuçları
Kitaplar ve e-kitaplar üzerine