15 Şubat 2012 Çarşamba

HTC Sensation XL

HTC Sensation XL, HTC'nin farklılaşmaya çalıştığı telefonlarından biri. Şık tasarımı, kocaman ekranının yanı sıra, Beats Audio desteği ve kulaklıkları ile daha keyifli bir müzik deneyimi sunuyor.

Beyaz renkli HTC Sensation XL ve Beats Audio kulaklıkları

Cihazın fiyatı 2000 TL civarında olunca en üst düzey özellikleri beklemek de hakkınız elbette. Ama olumsuz birkaç yanı da var elbette. Örneğin MicroSD kart yuvası yok. 16 GB hafıza varken ne gerek var diyebilirsiniz, ama bu müzik ve video odaklı bir telefonsa, MicroSD kart yuvası da olmalıydı. Yine de çoğu kişi eksikliğini hissetmeyecektir. Bir diğer eleştiri noktası da, ekran çözünürlüğünün 4.7 inç ekran büyüklüğüne göre düşük bulunması. Şahsen bana rahatsız edici gelmedi ama, iPhone'un Retina Display'i sağolsun, insanların beklentileri fazlasıyla yükseldi. Bir de cihazın ekranının gün ışığında görülebilirliğinin mükemmel olmadığından bahsediliyor.

Yine de bu negatif yönlerin fazla göze batacağını sanmıyorum. HTC Sensation XL son derece güçlü, büyük ekranlı, iyi bir kamerası olan, çok hoş bir tasarımlı modern bir telefon. En önemli noktası da sunduğu müzik deneyimi. Bir de fiyatı bu kadar yüksek olmasaydı!

HTC Sensation XL'ın özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Büyük ekranlı dokunmatik akıllı telefon.
İşletim sistemi: Android 2.3 Gingerbread; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: 1.5 GHz Scorpion.
Ekran: 4.7 inç 480x800 piksel kapasitif dokunmatik ekran, S-LCD, 16 milyon renk desteği. Adreno 205 GPU.
Kamera: 8 MP autofocus, çift LED'li flaş, 720p HD video çekimi. Ön yüzde video konferans kamerası.
Hafıza: 768 MB RAM, 16 GB depolama alanı.
Genişleme yuvası: Yok.
Pil: 1600 mAh Lithium Ion.
Bağlantı özellikleri: WiFi, Bluetooth 3.0 A2DP, A-GPS, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/2100, GPRS, EDGE, 3G.
Ses: Beats Audio™. Standart 3,5 mm kulaklık girişi. RDS destekli FM radyo.
Ağırlık: 162 gr.
Ofis özellikleri: Word, Excel, PowerPoint dosyalarını görüntüleyebilme. Adobe PDF dosyalarını görüntüleyebilme. Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: HTC Sense deneyimi. Müzik ve video oynatabilme. Beats Audio™ ile kaliteli müzik keyfi. 8 MP fotoğraf ve 720p HD video çekebilme. Oyun yükleyebilme. Flash desteği. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir.

HTC Sensation XL videoları:







HTC Sensation XL'ın fiyatı: 1990 TL
(Şubat 2012 tarihinde Vatan Bilgisayar internet sitesine göre)

İlgili linkler:
Resmi Sitesi
GSM Arena İncelemesi
Tracy ve Matt incelemesi
HTC Sensation XL için programlar
HTC Sensation XL için oyunlar
Diğer Android Yazıları

Android Programlama XII - Liste Oluşturma ve Uyarı İletisi Verme İle Ders Programı Uygulaması

Bu yazımızda liste(ListView) oluşturmayı,liste içindeki elemanlara(ListView Items) tıklanıldığında bir uyarı iletisi(AlertDialog) oluşturmayı öğreneceğiz.Bunları öğrenirkende Ders Programı adlı küçük bir uygulama yazacağız.

DersProgrami adlı bir proje oluşturalım ve main.xml dosyasını açıp,graphical layout'un Palette menüsünden Composite'in içindeki ListView'ı tasarıma sürükleyelim.Tasarımı biraz daha şık göstermek için main.xml'de bir Linear Layout'un içine yatay konumlu bir Linear Layout daha oluşturalım ve bunun içine graphical layout'tan okulun amblemini ve başlığımızı yan yana koyalım:

Graphical Layout:




Main.xml : Tasarımı aşağıdaki gibi düzenleyiniz.



Tasarımımız hazır olduğuna göre DersProgramiActivity.java dosyamızı açalım, listemizi programlanabilir şekilde tanıtalım ve listemize atayacağımız bir katar(string) dizisi oluşturalım:



Şimdi de listeye setAdapter methodu ile önceden tanımlanmış simple_list_item_1 tasarımını kullanıp, gunler katar dizimizin elemanlarını listeye ekliyoruz:



Şimdi de listedeki elemanlara tıklanıldığında oluşmasını istediğimiz olayları yazmak için setOnItemClickListener methodunu çağırıp parametre olarak yeni bir OnItemClickListener yaratıp, içindeki OnItemClick methodunu daha sonra doldurmak üzere boş bırakıyoruz:



Listedeki elemanlara tıklanıldığında uyarı iletisi şeklinde bir yazı gelsin istiyoruz.O zaman AlertDialog.Builder tipinde adb değişken adıyla bir uyarı iletisi nesnesi oluşturalım.Switch case metodu ile listedeki elemanların her biri için values>>>strings içinde tanımladığımız yazıları sırasıyla döndürelim.Burada position listede hangi elemana tıklanılırsa onun indisini döndürür.Listedeki birinci eleman aynı dizilerde olduğu gibi 0 indisiyle başlıyor ve birer artırarak devam ediyoruz.O yüzden birinci eleman için case 0 ile başlıyoruz ve oluşturduğumuz adb değişkeninin setMessage methodunu çağırıp istediğimiz string değerini R.string.anahtarkelime ile çağırıyoruz.Her eleman için values>>>strings içinde ben tek tek değerleri yazdım.Yazının sonunda programı indirip bakabilirsiniz. setPositiveButton methoduna birinci parametrede butonun ismini ve tıklanıldığında dialogu kapatıp hiç bir şey yapmaması içinde ikinci parametrede "null" yazıyoruz.En son olarakta show methodu ile oluşturduğumuz uyarı iletisini ekranda göstermesini garanti ediyoruz.




Aynı şekilde diğer elemanlar içinde case'leri yazarsanız uygulamamız burada sona eriyor.

Uygulamadan Görüntüler:


İlk Görüntü:





Pazartesi'ye Tıktan Sonra:






Evet, arkadaşlar uygulamamız burada sona eriyor.Pek profesyonel bir ders programı uygulaması olmadı bu,farkındayım.Sabit kodlu(hard-coded) bir çalışma oldu ama yine de amacımız liste oluşturmayı ve bu liste elemanlarına tıklanıldığında olay yaratmayı ve son olarak uyarı iletisi(alert dialog) oluşturmayı öğretmekti.Umarım bunu gerçekleştirebilmişizdir.Bir sonraki yazılarda bu uygulamayı geliştirip,kullanıcıdan veri alarak ve bu verileri kaydederek(Shared Preference ile Ayar Kaydetme) daha kullanışlı bir ders programı oluştururuz umarım.

Uygulamanın kaynak kodunu buradan indirebilirsiniz.