Aslında iPhone iPuçları serisine uzun bir süre devam etmek niyetinde değildim ama 3.0 ile gelen ufak tefek yeniliklerin, bazı kullanıcılar için çok faydalı olacağını düşünerekten bir yazı daha yazayım dedim. Dolayısıyla aşağıdaki özelliklerden sadece, cihazının versiyonu 3.0 veya daha üstü olan iPhone kullanıcıları yararlanabiliyor.
Anında İletilecek Klasörleri Seçme
3.0'dan önce, Anında İlet (Push) desteği olan mail hesaplarının (Microsoft Exchange gibi) "Inbox" klasörlerine gelen mesajlar anında iletiliyor, fakat "Inbox" harici özel olarak yaratılmış klasörlere düşen mesajlar anında iletilmiyordu.
3.0 ile birlikte ise, özellikle kurumsal kullanıcılar tarafından çok kullanılan bu özel klasörlerden istediklerimize, mesajların anında gelmesini sağlayabiliyoruz. Bunun için de öncelikle yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Ayarlar -> Mail, Kişiler, Takvimler menüsünden Anında İlet desteği olan mail hesabımızı seçiyoruz. Ardından da "Anında İletilen Klasör" seçeneğine tıklayıp mesajların anında iletilmesini istediğimiz diğer klasörleri de işaretliyoruz. Eğer Yeni Verileri Al menüsündeki Anında İlet seçeneği açıksa, bu klasörlere düşen mesajlar da anında iletiliyor.
LDAP'tan Kişi Sorgulama
3.0 ile gelen diğer bir kurumsal güzel özellikde LDAP desteği olan Microsoft Exchange gibi mail hesaplarındaki kişilerin Kişiler'den (Rehber/Contacts) sorgulanabiliyor olması. LDAP sorgusu sunucu üzerinden yapıldığı için şirketinizdeki yüzlerce kişinin kaydının cihazınızda olmasına da gerek olmuyor.
Bunun için de öncelikler Rehberi açıp sol üst köşedeki "Gruplar" seçeneğine tıklıyoruz. Ardından da Exchange hesabımıza tıklıyoruz. Açılan ekranın en üstündeki arama alanını kullanarak da ister isme göre, istersek de mail adresine göre arama yapabiliyoruz. Zaten otomatik arama özelliği, biz birkaç harf yazar yazmaz benzer sonuçları getirmeye başlıyor.
Bulduğumuz sonucun üzerine tıkladığımızda da tel, mail adresi gibi bilgilere ulaşabiliyoruz.
SMS Ön İzleme'nin Kapatılması
Bildiğiniz gibi iPhone'umuza bir SMS mesajı geldiğinde, mesajın tamamı ekranda gözüküyor ve o an yanımızda başka biri daha var ise mesajı o da okuyor. Önizleme diye adlanlandırılan bu özellik 2.x versiyonlarında kapatılabiliyor fakat bu seçenek Parolayla Kilitleme menüsü altında olduğu için çok kullanışlı olmuyordu.
3.0 ile birlikte ise bu seçenek Ayarlar -> Mesajlar menüsü altına taşındığı için artık kolayca kapatılabiliyor.
Yazılanı Geri Alma
3.0 versiyonu ile gelen güzel diğer bir özellik de yazdıklarımızı kolayca geri alabiliyor (undo typing) yani silebiliyor olmamız.
Bunun için de cihazımızı sağa sola sallıyoruz. Ardından da karşımıza yukarıdaki gibi bir seçenek çıkıyor. Geri Al : Yazma seçeneğine tıkladığımızda da tüm yazdıklarımız siliniyor. Bu özellik sadece son yazdıklarımızı siliyor olsaydı çok daha güzel olurdu.
Uygulamaları Zorla Kapatma
Uygulamalar bazen düzgünce kapanmadığı için bu uygulamaları zorla kapatmak (force quit) gerekiyor. Daha evvel zorla kapatma işlemi uygulamadayken, "Home" tuşu 5-6 saniye basılı tutularak yapılıyordu. Fakat 3.0 ile birlikte zorla kapatma yöntemi biraz değişti. Bunun için öncelikle cihazı kapatır gibi Power düğmesine basılı tutuyoruz ve karşımıza "Kapat" seçeneği çıktığında da "Home" tuşunu 5-6 saniye basılı tutuyoruz.
Umarım bu ipuçları da faydalı olmuştur. Eğer diğer ipuçlarına da bir gözatmak isterseniz bu linkten faydalanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder