22 Ekim 2011 Cumartesi

Bilgileriniz kimin elinde?

PocketPC.gen.tr'de Hüseyin beyin Hafıza Kartınız 2. Elde Arkanızdaki İz Olmasın başlıklı yazısını görünce, mobil veri güvenliği hakkında birkaç kelime de ben yazayım istedim.

Mobil cihazlar akıllandı ve yaşamımızın merkezine oturdu: Artık e-postalarımızı, SMS mesajlarımızı, dokümanlarımızı, fotoğraflarımızı, notlarımızı, parolalarımızı ve benzeri pek çok hassas bilgilerimizi telefonlarımızda ve tabletlerimizde saklıyoruz. Özellikle de Google servisleri sayesinde bize ait pek çok bilgiye erişim, bir kullanıcı adı ve şifreye bakıyor.


Ancak görünüşe göre durumun ciddiyetinin pek de farkında değiliz. İkinci el cihazlar aldıysanız e-posta oturumları açık cihazlar eline geçmiştir. Ben daha kötüsünü gördüm: Bir teknoloji mağazasında deneme amaçlı koyulan Android işletim sistemli cihazlardan birinde bir vatandaşımızın bütün Google hesabı sergileniyordu. E-posta mesajları, takvim kayıtları, fotoğraflar ve muhtemelen daha da fazlası. Demonstrasyon amaçlı bir hesap açıldığını düşündüm ilk başta, ancak gerçek bir hesap olduğunu fark edince hemen hesabı cihazdan kaldırdım. Düşünsenize! Bütün iş ve özel hayatınız yabancıların elleri altında.

Siz böyle bir hata yapmayabilirsiniz, hatta online servislerden uzak duruyor bile olabilirsiniz. Yine de telefonunuza erişebilen herhangi biri bütün bilgilerinize de erişebiliyor demektir. Öyleyse, mobil veri güvenliğinin temellerini atmak için birkaç küçük ipucu:

1. Cihazlara mutlaka parola koruması koyun.
2. Tahmin edilmesi zor bir parola seçin. Her cihaza/hesaba aynı parolayı vermeyin.
3. Hafıza kartınızda önemli bilgileriniz varsa, ki muhtemelen vardır, şifreleme (encryption) uygulayın.
4. Cihazlarınızı sadece kendi bilgisayarınız ile senkronize edin.
5. Çok gizli verilerinizi online hesaplarda ya da mobil cihazlarda saklamayın.
6. Bilgilerinizi paylaşacağınız online servisleri iyi seçin. En güvenli gözüken şirketlerin bile hacker’ların saldırısına uğrayabileceğini unutmayın.
7. Mümkünse cihazlarınızı, hafıza kartlarınızı ikinci elde satmayın. İlle de satacaksanız, iki kere formatlayın: İlk kez formatlandıktan sonra hafızayı boş verilerle sonuna kadar doldurup tekrar formatlayın.
8. Android cihazlarda özellikle swipe pattern parola sisteminin ekrandaki parmak izinize bakarak tahmin edilebileceğini aklınızda bulundurun.
9. Cihazınızda uzaktan formatlama (remote wipe) özelliği varsa, aktif hale getirin.
10. Telefonunuzu ortalıkta bırakmayın, yanınızdan ayırmayın!

Bu yazıyı sevdiyseniz, Mobil Yazılar'daki diğer yazılara göz atmak için tıklayın.

Fotoğraf: Phil Photostream. Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder