31 Ekim 2011 Pazartesi

Nokia 700: Bir de kamerası autofocus olsaymış!

Nokia 700, Symbian Belle işletim sistemine sahip, 1 GHz işlemcili, AMOLED ekranlı, çekici tasarıma sahip bir akıllı telefon. "Nokia'nın en küçük akıllı telefonu" olarak duyuruluyor. Kimi siteler bunu "Dünyanın en küçük akıllı telefonu" şeklinde yanlış anlamışlar. Yine de küçüklüğü ve son derece şık tasarımı ile dikkat çekici olduğuna şüphe yok.

Nokia 700: Nokia'nın en küçük akıllı telefonu.

Yenilenmiş Symbian Belle işletim sistemi pek çokları tarafından övülüyor. Galiba Nokia bu sefer yazılım konusunda iyi bir iş ortaya koymayı başardı. Yine de bu saatten sonra iOS ve Android işletim sistemlerinin dünyasında Symbian'ın işi gerçekten zor. Bununla birlikte Nokia 700'ün mobil işletim savaşlarını umursamayan pek çok normal tüketicinin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacağını düşünüyorum.

Şahsen telefonun görünümüne hayran kaldım. Çok çekici bir tasarımı var. Ancak benim açımdan tek sorun, cihazın autofocus özelliğinden yoksun olan EDOF kamerası. Yakın çekim yapamamak, benim için ciddi bir kayıp. Elbette siz, cep telefunuzda bir kamera olduğunu dahi unutuyorsanız, eksikliğini pek de hissetmezsiniz.

Nokia 700 tanıtım videosu:



Nokia 700 arabirim videosu:



İnsan şu web tarayıcısının hâlâ metin kaydırma yapamadığını görünce umutsuzluğa kapılmıyor değil doğrusu.

Nokia 700'ün özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Dokunmatik akıllı telefon.
İşletim sistemi: Symbian Belle; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: 1 GHz ARM11.
Ekran: 3,2 inç 360x640 piksel kapasitif çoklu-dokunmatik ekran, AMOLED, 16 milyon renk desteği, Gorilla Glass.
Kamera: 5 MP EDOF, 720p HD çözünürlükte 30fps video çekimi.
Hafıza: 2 GB depolama alanı, 1 GB ROM, 512 MB RAM.
Genişleme yuvası: MicroSD kart yuvası (32GB kartları destekliyor).
Pil: 1080 mAh Lithium Ion, BP-5Z, kullanıcı tarafından değiştirilebilir. 465 saat bekleme, 4,5 (3G) ila 7 (2G) saat konuşma.
Bağlantı özellikleri: WiFi, NFC, Bluetooth 3 EDR A2DP, A-GPS, GSM, HSDPA, GPRS, EDGE, 3G.
Ses: Standart 3,5 mm kulaklık girişi. RDS Radyo.
Ağırlık: 96 gr.
Ofis özellikleri: Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: NFC özelliği. Müzik ve video oynatabilme. 5 MP fotoğraf çekebilme. Oyun yükleyebilme. Flash Lite 4.0 ve Java MIDP 2.1 desteği. Nokia Maps ücretsiz navigasyon sistemi. Facebook, Twitter. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir. 

Nokia 700 incelemeleri:
AllAboutSymbian incelemesi
SlashGear incelemesi (ve bol bol fotoğraf)
GSM Arena incelemesi

İlgili linkler:
Resmi sitesi
Nokia ile ilgili diğer yazılar

29 Ekim 2011 Cumartesi

Flickr Uygulaması Android Markette


Instagram uygulamasını bilenler vardır mutlaka. iPhone kullananlar iyi bilir. Instagram'ın Android'e geleceğine dair haberlerde duymuştuk. Flickr da Instagram gibi saniyeler içerisinde fotoğrafınıza filtre uygulayıp, şahane efektler veriyor, fotoğraflarınızı güzelleştiriyor.

Instagram seven bir yabancı bir vatandaş ise androidinstagram adında bir blog kurmuş görmelisiniz (yabancı dil istiyor ama google çeviri yardımcı oluyor) instagram çıkana kadar bu site işinizi görebilir. Uygulamalardan haberdar olabilirsiniz.

Flickr uygulamasını android cihazınızda kullanabilmeniz için, cihazınızda 2.1 ve üzeri android sürümü olması gerekiyor.
Uygulamaya market üzerinden ulaşabilirsiniz.
[İlgili Market Bağlantısı]

28 Ekim 2011 Cuma

Nokia Universal Search

Arama (ve aradığınızı bulma) meselesi, cihazlar mobil olunca daha bir önem kazanıyor. Hep söylediğimiz gibi, mobil uygulamalar adı üzerinde "mobil haldeyken" kullanıldığı için, iyi düşünülmüş ve iyi tasarlanmış olmaları büyük önem arzediyor. Daha az tıklama ile daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde aradığınız bilgiye ulaşabilirseniz mutlu bir kullanıcı oluyorsunuz. Pek çok platformun "universal search" yazılımları da bu konuya çözüm bulmak üzere geliştiriliyorlar (Ancak her zaman istenilen performansı veremiyorlar).



Symbian'da da bir arama programcığı var, ancak bunu bir kademe yukarı taşıyıp "Universal Search" ismini verdikleri bir yazılım geliştirmişler. E-postalar hariç cihazdaki her şey ve pek çok internet kaynağı aranabiliyormuş. Daha fazlasını öğrenmek isteyenler için adres şurası: http://betalabs.nokia.com/blog/2011/10/12/try-out-universal-search-for-symbian-to-quickly-find-what-you-need



Bu arada, yılların öncesinin Palm OS'unda da universal search vardı, çok da iyi çalışıyordu! Bazen yazılım geliştiricilerin eski platformlara dönüp de bir kere bakmadığını düşünüyorum.

24 Ekim 2011 Pazartesi

Nokia N9 incelemeleri

Geek'ler tarafından heyecanla beklenen, normal vatandaşın muhtemelen haberdar olmadığı, Nokia'nın "superphone" tipi telefonu Nokia N9'un incelemeleri gelmeye başladı. Doğrusu Nokia N9 benim umutla beklediğim telefonlardan biriydi. Ancak Nokia'nın yeni CEO'su Stephen, "İlle de Windows Phone" dediği için N9'un geleceği kararmış durumda. Tabi, para kaybetmekte olan bir firmaya üç işletim sistemi (artı bir de dumbphone işletim sistemi) biraz fazla. Sanırım biz teknoloji yazarlarını üzen şey, Maemo/MeeGo işletim sistemi için harcanan onca çabanın sonucunda ortaya çıkan güzel şeyin kaderine terk edilmesi.



İlgili linkler
GSMArena Nokia N9 incelemesi
Engadget Nokia N9 incelemesi
Nokia N9'un özellikleri

22 Ekim 2011 Cumartesi

Bilgileriniz kimin elinde?

PocketPC.gen.tr'de Hüseyin beyin Hafıza Kartınız 2. Elde Arkanızdaki İz Olmasın başlıklı yazısını görünce, mobil veri güvenliği hakkında birkaç kelime de ben yazayım istedim.

Mobil cihazlar akıllandı ve yaşamımızın merkezine oturdu: Artık e-postalarımızı, SMS mesajlarımızı, dokümanlarımızı, fotoğraflarımızı, notlarımızı, parolalarımızı ve benzeri pek çok hassas bilgilerimizi telefonlarımızda ve tabletlerimizde saklıyoruz. Özellikle de Google servisleri sayesinde bize ait pek çok bilgiye erişim, bir kullanıcı adı ve şifreye bakıyor.


Ancak görünüşe göre durumun ciddiyetinin pek de farkında değiliz. İkinci el cihazlar aldıysanız e-posta oturumları açık cihazlar eline geçmiştir. Ben daha kötüsünü gördüm: Bir teknoloji mağazasında deneme amaçlı koyulan Android işletim sistemli cihazlardan birinde bir vatandaşımızın bütün Google hesabı sergileniyordu. E-posta mesajları, takvim kayıtları, fotoğraflar ve muhtemelen daha da fazlası. Demonstrasyon amaçlı bir hesap açıldığını düşündüm ilk başta, ancak gerçek bir hesap olduğunu fark edince hemen hesabı cihazdan kaldırdım. Düşünsenize! Bütün iş ve özel hayatınız yabancıların elleri altında.

Siz böyle bir hata yapmayabilirsiniz, hatta online servislerden uzak duruyor bile olabilirsiniz. Yine de telefonunuza erişebilen herhangi biri bütün bilgilerinize de erişebiliyor demektir. Öyleyse, mobil veri güvenliğinin temellerini atmak için birkaç küçük ipucu:

1. Cihazlara mutlaka parola koruması koyun.
2. Tahmin edilmesi zor bir parola seçin. Her cihaza/hesaba aynı parolayı vermeyin.
3. Hafıza kartınızda önemli bilgileriniz varsa, ki muhtemelen vardır, şifreleme (encryption) uygulayın.
4. Cihazlarınızı sadece kendi bilgisayarınız ile senkronize edin.
5. Çok gizli verilerinizi online hesaplarda ya da mobil cihazlarda saklamayın.
6. Bilgilerinizi paylaşacağınız online servisleri iyi seçin. En güvenli gözüken şirketlerin bile hacker’ların saldırısına uğrayabileceğini unutmayın.
7. Mümkünse cihazlarınızı, hafıza kartlarınızı ikinci elde satmayın. İlle de satacaksanız, iki kere formatlayın: İlk kez formatlandıktan sonra hafızayı boş verilerle sonuna kadar doldurup tekrar formatlayın.
8. Android cihazlarda özellikle swipe pattern parola sisteminin ekrandaki parmak izinize bakarak tahmin edilebileceğini aklınızda bulundurun.
9. Cihazınızda uzaktan formatlama (remote wipe) özelliği varsa, aktif hale getirin.
10. Telefonunuzu ortalıkta bırakmayın, yanınızdan ayırmayın!

Bu yazıyı sevdiyseniz, Mobil Yazılar'daki diğer yazılara göz atmak için tıklayın.

Fotoğraf: Phil Photostream. Creative Commons lisansı ile kullanılmaktadır.

19 Ekim 2011 Çarşamba

Sokak Panaromalı Yandex Harita Uygulaması Androidde


Yandex, ülkemize önem verdiği ortada. Google'un yapmadığını yaptı trafik bilgisi ve sokak panaroma özelliğiyle harita servisini bugün hizmete sundu. Android kullanıcılarınıda unutmayarak uygulama geliştirmişler.
(cadde, ev ve kurum araması, güncel trafik bilgileri, uydu fotoğrafları, konum belirlenme ve şehirde yön bulmanızı sağlayan diğer servisler.  bu uygulamada )

Mobil uygulama yardımıyla şehir içinde yön bulmanızı sağlayan Yandex servisidir.
Mobil Yandex.Haritalar şunları gösterebilir:
- evler, sokaklar ve harita üzerindeki diğer öğeler;
- şehrin uydu fotoğrafları;
- yolların trafik durumu;
- konumunuz ve hareket yönünüz (yerleşik veya harici GPS cihazınızın olması durumunda);
- telefon operatörlerinin baz istasyonları ve kablosuz erişim noktalarının yardımıyla yaklaşık konum tahmininiz;
- sokak panoramaları (Android işletim sistemleri için olan sürümde mevcut);
- tünel durumu, trafik kazası olan yerler, yol çalışmaları ve kurtarma çalışmaları yapılan yerler.
Mobil Yandex.Haritalar yardımıyla:
- şehrinizdeki boş yolları belirlemek için harita oluşturmaya katılabilir (GPS cihazınız varsa);
- haritaya öğe ekleyerek diğer kullanıcılara trafik yoğunluğu, trafik kazası olan yerler ve benzeri konularda bilgi verebilirsiniz;
- yoldaki engelleri dikkate alarak optimum hareket rotası yaratabilirsiniz.
Uygulamaya http://m.soft.yandex.com.tr/maps/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Barkod okuyucusuyla uygulamaya erişmeniz mümkün

17 Ekim 2011 Pazartesi

İçindeki Android'i dışarı çıkar

Artık Android işletim sistemi Windows CE'nin yerini aldı diyebiliriz herhalde. İşletim sistemine sahip olması gereken, ancak telefon olmayan pek çok cihaz Android yüklü gelmeye başladı. Birkaç arabirim numarası ile arka plandaki Android'i gizlemeniz yeterli. Ancak geek'ler cihazların içindeki Android'i ortaya çıkarmayı iyi biliyorlar. Sony'nin dokunmatik ekranlı "PRS-T1" e-kitap okuyucusunun da içinde Android gizliymiş:



Siyah-beyaz ekranlar bana ayrı bir çekici geliyorlar, nedendir bilmem.

Android ile ilgili diğer yazılar

16 Ekim 2011 Pazar

HTC Sensation



Yeni Çıkanlar 11/04/2011



Ebat: 126.1mm x 65.4mm x 11.3mm 4.96" x 2.57" x 0.44"
Ağırlık: Bateri dahil 148 gram (5.22 ons)
Ekran: 4.3-inch touch screen
Ekran boyutu: 109 mm (4.3") qHD (540 X 960) çözünürlük ile









Her şey ayrıntılarda gizli
Sanal surround ses sistemi ile müzik dinlemenin keyfine varın ve daha zengin bir video izleme deneyiminde kaybolun.
Stereo ses kaydı özellikli tam HD kaydedici ile hayatı canlı detayları ile yakalayın.
Videolarınızı kolaylıkla en güzel karelere dönüştürün ve favori sosyal ortamınızda arkadaşlarınızla paylaşın.
DLNA ile kablosuz olarak, büyük ekran televizyonunuzda videoları ve fotoğrafları paylaşın.
Wi-Fi yazıcınıza bağlanarak fotoğraflarınızın, belgelerinizin ve web sayfalarının çıktılarını kolayca alın





CPU İşlemci Hızı:1.2 GHz, çift çekirdekli
Depolama:
Telefon dahili hafızası:1 GB
RAM:768 MB
Genişletme yuvası:microSD™ hafıza kartı (SD 2.0 uyumlu)
Bağlantı parçaları:
3.5 mm stereo kulaklık girişi
mikro-USB 2.0 (5-pin) mobil yüksek çözünürlüklü video linkli giriş (MHL) USB veya HDMI bağlantısı için
Sensörler:
Gyro sensör
G-Sensör
Digital pusula
Yakınlık Sensörü
Ortam Işığı Sensörü
Multimedya:
Galeri, Müzik ve FM Radyo
Kablolu kulaklıklar için SRS sanal ses sitemi
Telefonunuzdan televizyonunuza / bilgisayarınıza kablosuz medya aktarımı için DLNA
Desteklenen ses formatları:
Oynatım: .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9)
Kayıt: .amr
Video supported formats:
Oynatım: .3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3)
Kayıt: .3gp
Güç & Pil3
Pil Tipi:
Şarj edilebilir Lityum-ion batarya
Kapasite:
1520 mAh
Konuşma süresi:
WCDMA: 400 dakikaya kadar
GSM: 495 dakikaya kadar
Bekleme süresi:
WCDMA: 400 saate kadar
GSM: 350 saate kadar
Ağ:+++++++++++++++


HSPA/WCDMA:
Avruoa/Asya/T-Mobile Amerika: 900/AWS/2100 MHz
Quad-band GSM/GPRS/EDGE:
850/900/1800/1900 MHz


Platform
Android™ HTC Sense™ ile




Kamera
8 megapiksel renkli camera:
Otomatik fokus ve dual LED flaş
Ön ekran kamerası:
VGA sabit odaklı renkli kamera
HD video kaydı:
1080p HD video kaydı


Internet6
3G:
14.4 Mbps kadar indirme hızı
5.76 Mbps kadar yükleme hızı
GPRS:
114 kbps kadar indirme
EDGE:
560 kbps kadar indirme
Wi-Fi®:
IEEE 802.11 b/g/n


Bluetooth®
Bluetooth® 3.0
A2DP kablosuz stereo kulaklıklar için
Dosya transferi için FTP ve OPP (nesne itimi)
Araba kitinden telefon rehberine ulaşabilmek için PBAP
Diğer destekli profiller: AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HID, HSP, MAP, SPP, SDAP


Sosyal Ağlar
HTC Sense için Facebook® ve Twitter™
Friend Stream
Fotoğraf ve videolarını Facebook®, Flickr®, Twitter™, yada YouTube™ da paylaş


Konum
Dahili GPS Anteni
Konum için, sıfır bekleme, sıfır ölü nokta ve sıfır veri aktarım ücreti


Bağlantılar
USB and Wi-Fi® Bağlantılar


Önerilen Windows Sistem Donanımları
Windows® 7, Windows Vista®, veya Windows® XP
HTC Sync
Dahili depolama alanı telefonunuzun yazılım yapılandırmasına göre değişiklik gösterebilir.
HDMI bağlantısı için özel kablo.
Pil süresi (konuşma, bekleme ve daha fazlası) telefon kullanımına ve network'e bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bekleme süresi spesifikasyonu (“spesifikasyon”), yalnızca farklı cep telefonlarının aynı koşullar altında karşılaştırılmasına olanak tanımayı amaçlayan bir endüstri standardıdır. Bekleme durumundayken güç tüketimi, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla ağ, ayarlar, konum, hareket, sinyal kuvveti ve hücre trafiği gibi faktörler ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle, bu tür bir spesifikasyon kullanılarak farklı cep telefonları arasında karşılaştırmalar, ancak kontrollü bir laboratuar ortamında yapılabilir. Cep telefonunun kullanılmak üzere tasarlandığı gerçek yaşam koşullarında herhangi bir cep telefonunu kullanırken bekleme süresi yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olacaktır ve bu nedenle önemli ölçüde azalabilir.
Ağ bağlantıları Avrupa, Asya Pasifik haricindeki bölgelerde telefon operatörünüze bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Lüften telefon operatörünüze danışın.
Gerçek data hızı ağ veya Wi-Fi® sinyal uzunluğuna bağlıdır





15 Ekim 2011 Cumartesi

Android için Google Çeviri Uygulaması


Google Translate'in Android uygulaması ile 50 dünya dilleri arasında tercüme edebiliyor. Google Translate, konuşma modu ile 17 dil için sesli çevirme özelliği bulunuyor. Ayrıca 63 dil desteği ile de  yazı ile diller arası çeviri yapabiliyor.

İsterseniz uygulamanın nasıl kullandığına dair hazırlanmış videoyu izleyin :

Uygulamayı kullanabilmek için internet bağlantınızın olması şart.  Android marketten ulaşmak için;
Google Translate Uygulaması

Windows Live Messenger (MSN) için Alternatif Android Uygulamaları

Windows Live Messenger için seçkin uygulamaları listeledim.



Messenger WithYou
Windows Live Messenger hesaplarınızı yönetip, arkadaşlarınızla mesajlaşabileceğiniz uygulama. Bu uygulamayı için 1.6 ve üzeri  Android sürümü gerekiyor.
Uygulamaya ulaşabileceğiniz market linki :  Messenger WithYou 





Ebuddy

Ebuddy, MSN, Facebook, Yahoo, AIM, ICQ, GTalk, MySpace & Hyves hesaplarındaki arkadaşlarınızla, birden çok hesapla birlikte sohbet edebileceğiniz uygulama. Bu uygulama için 1.5 ve üzeri  Android sürümü gerekiyor.
Uygulamaya ulaşabileceğiniz market linki : Ebuddy




imo instant messenger
imo uygulaması ile Skype, Facebook, GTalk, MSN, ICQ/AIM, Yahoo, Jabber, Vk.com, Hyves hesaplarınızdaki arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Ayrıca karşı tarafa sesli mesajda iletebiliyorsunuz. Bu uygulama için  1.5 ve üzeri  Android sürümü gerekiyor. Uygulamaya ulaşabileceğiniz market linki : imo instant messenger





Nimbuzz 
Nimbuzz uygulamalası ile ücretsiz mesajlaşıp, sesli görüşme yapabilirsiniz. (Yahoo! Messenger, MSN Messenger, AIM, ICQ, GoogleTalk, Facebook, MySpace and Hyves hesaplarınızdaki arkadaşlarınızla sohbet edebilirsinniz. Ayrıca Nimbuzz üyeleriyle mesajlaşıp, sesli görüşebiliyorsunuz. Bu uygulama için  1.5 ve üzeri  Android sürümü gerekiyor.
Uygulamaya ulaşabileceğiniz market linki : Nimbuzz



11 Ekim 2011 Salı

İnceleme - BlueStacks ile Android Uygulamalarınızı Windows PC’lerinizde Çalıştırın


BlueStacks, Android cihazlarda çalışan uygulamaları Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda çalıştıran bir program. Yakında Macintosh işletim sistemli bilgisayarlara geleceği söyleniyor. Bu uygulama özellikle Android uygulama geliştiricilerin işine yarayacak.

Uygulamayı Teknoblog'da gördükten inceledim.Uygulamayı kullanabilmek için Windows 7 işletim sistemi bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Uygulamayı yükledikten sonra kullanabilmek için araçların açık olması lazım.

Araçları masaüstüne eklemek için masaüstünde sağa tıklayıp araçlar penceresini açıp uygulamayı masaüstüne sürükleyerek taşıyabilirsiniz.
Uygulama içinde 10 tane Android uygulaması ile geliyor. Daha fazla uygulama için Get More Apps’a tıklamanız yeterli. Android uygulamaları BlueStacks e yüklemek için  Subscribe e tıkladıktan sonra bir süre sonra görev çubuğunda yüklendiğini bildiriyor.
Android cihazınızdaki uygulamaları da BlueStacks Android uygulaması ile bilgisayarınıza taşımanız mümkün. 
1.       Get More Apps’i açın. Cloud Connect’e tıklayın.
2.       BlueStacks Cloud Connect uygulamasını Android cihazınıza yükleyin.
3.       Uygulamayı açıp Phone Pin’i girin. Uygulamaları seçip Sync’e tıklayıp bekleyin bilgisayarınızdaki uygulamaya yüklenmesi sağlanacaktır.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Hotmail Uygulaması Android Markette


Ücretsiz eposta servis sağlayıcısı Hotmail'in Android markette uygulaması yerini aldı. Bu uygulama Hotmail'in tek resmi uygulaması olarak belirtiliyor.



  • Push-mail özelliği
  • Ajanda ve rehberinizle senkronize
  • Hotmaildeki klasörlerinize ulaşabilirsiniz.
  • Resim gönderebilirsiniz. 
  • Birden fazla hotmail hesabınızı kullanabilirsiniz. 
Uygulamayı kullanabilmek için cihazınızda 2.1 ve üzeri Android işletim sistemine sahip olması gerekiyor. 
Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.