29 Şubat 2012 Çarşamba

CanliTV Türkçe (Android/ Full)



CanliTV Türkçe Android
CanliTV, Türk ve yabancı kanalların yer aldığı bir mobil uygulamadır.

Adobe Flash Player uygulamasının yüklü olduğu Android cihazlarda çalışabilen uygulam ile izlenebilecek kanallar şu şekilde: Kanal D, Star Tv, TGRT Haber, CNN Türk, BBC Four, RTL, France 24, Oberpfalz TV, Al Jazeera Arabic, Al Jazeera English, BBC World, Euronews, Deutsche Welle, Ntv, Ntv Spor, Atv, Atv Avrupa, Sky Türk, Kanal Türk, Haber Türk, Show Tv, TNT, Fox Tv, Bloomberg, Euro D, Euro Star, TRT 1, TRT Avaz, TRT Belgesel, TRT 3, Kanal 7, Cine 5, Yumurcak Tv, Flash Tv, TV 8, 24 Tv, Samanyolu, Power Türk, TMB, Beyaz Tv, Mtv Türkiye, Akıllı Tv, Kral Avrupa, Kanal A, Hilal Tv, Uzbekistan Tv, Idman Tv, Az Tv, İçtimai Tv, Number 1, Günaz Tv, Caspio Net, Samanyolu Haber, TJK Tv
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet)
Dosya Türü / File Extension: Apk
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9




RAM Manager Pro v2.2.0 (Android/ Full)


RAM Manager Pro v2.2.0 (Android/Full)

Bu uygulama telefonunuzun performansını geliştirir.Telefon Ram’ının işlevselliğini ayarlamaya yarayan program RAM Manager Pro v2.2.0 uygulamalar arasında veya telefon hızı yavaş ise yada multitasking ile boş hafıza sorunu varsa Bu sorunlar için en iyi çözümdür. Yeni sürüme Widget Eklendi..
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: rar
Download Linki : Exabit
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


FotMob PRO (Android)


FotMob PRO-Canlı Maçlar Cebinizde

Fotmob nerede olursanız olun en sevdiğiniz futbol takımını ve dünya liğlerinin takibini sağlayan uygulamadır. Kesinlikle kullanılmalı.. Çok geniş istatistikler veriyor ve maç/gol haberleri anında bildirim şeklinde telefonunuza ulaştırıyor.
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: Apk
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


28 Şubat 2012 Salı

IM+ Pro v6.1.0 (Android/ Full)


IM+ Pro v6.1.0 (Android/Full)

Windows Live Messenger, Skype chat, AIM, Yahoo! Messenger, ICQ ve Jabber gibi anında mesajlaşma platformlarına tek merkezden erişebilmenizi sağlayan IM+ uygulaması, milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen en popüler Android uygulamalarından biri. Pro versiyonudur.
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: Apk
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 6 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


26 Şubat 2012 Pazar

Android Programlama XV - Seçenek Menüsü Oluşturma

Seçenek menüsü, Android işletim sistemli cihazımızda menü tuşuna bastığımız zaman karşımıza çıkan ve  mevcut aktiviteyle ilgili bize seçenekler sunan bir menüdür.Bugünkü yazımızda,seçenek menüsünü "Bu Ünlü Kim?" adlı uygulamayı yazarak anlamaya çalışacağız.

Öncelikle SecenekMenusu adlı projemizi yaratalım.Ondan sonra res dosyasının içine menu adında yeni bir dosya ekleyelim.Eklediğimiz menu dosyasının içinede bir tane secenekmenusu.xml adında Android xml dosyası oluşturalım:



Yukarıda menümüzün tasarımını yapmış olduk.Menümüzün içindeki seçenekleri item tagları ile yazıyoruz.Ayrıca seçeneklerin yanına bir de ikon ekliyoruz.İkonların 50x50 pixel boyutu makbuldur.İkonlarımızı drawable klasörüne koymuş olmamız gerekiyor tabi.Menü tasarımı bu kadar.

Şimdi de esas aktivitemizin tasarımını yapalım.Bu tasarımda bir adet başlık(TextView),bir adet görüntü(ImageView), ve son olarak bir adet daha bilgilendirme amaçlı yazı(TextView) ekliyoruz:



Tasarımımızın graphical-layout'taki hali:




Evet, geldik kod yazma kısmına.Kodumuzda kullanacağımız görüntü ve yazıları koda tanıttıktan sonra, oluşturduğumuz secenekmenusu tasarım dosyasını koda eklemek üzere onCreateOptionsMenu(Menu menu) methodunu oluşturuyoruz.Bu işlemi gerçekleştirmek için MenuInflater nesnesi oluşturup, inflate methodunu kullanarak secenekmenusu.xml'i çağırıyoruz:



Menudeki seçeneklere(items) tıklanıldığında bir olay oluşturmak istiyorsak, aşağıdaki gibi onOptionsItemSelected(MenuItem item) methodunu yazıp switch case ile kimlik bilgilerinden yararlanarak seçeneklere göre oluşmasını istediğimiz olayları yazarak dolduruyoruz:



Yukarıda ilk seçeneğe tıklanıldığında bilgilendirme yazısındaki yazılar uçurulup,görüntü kaynağı değiştirilip,bir tane kısa süreli ileti(toast) oluşturulmuştur.İkinci seçenekte ise yazı içeriği değiştirilmiştir.


Uygulamamız burada sona ermiştir,çalıştırıp görelim.

Uygulamadan Görüntüler:


İlk görüntü: Sağ tarafta görmüş olduğunuz menü yazılı tuşa tıklarsanız, seçenek menüsü ortaya çıkacaktır.


 Seçenek Menüsü: Altta çıkan seçenek menüsüyle tanışın.



 Ben Kimim? seçeneği seçildikten sonra:





Menü tuşuna tekrar basıp,bu seferde Hakkımda seçeneğine tıklayalım:




Uygulamanın kaynak kodunu buradan indirebilirsiniz.

24 Şubat 2012 Cuma

Xenon Flash ne demek?

Xenon Flash nedir, ne işe yarar? (Zenon flaş şeklinde okunur) Cep telefonlarında iki tip flaş bulunur, LED flaş ve Xenon flaş. LED flaşlar aslında fotoğraf makinelerinde kullanılan eski anlamıyla flaş sayılmazlar, çünkü adı üstünde LED ışıklardan ibarettirler. Xenon Flash’lar ise gerçek flaşlar gibidir, bir anda kuvvetli bir ışık patlatıp sönerler. Xenon Flash’lar genellikle LED flaşlardan daha iyi sonuçlar verir. Özellikle ışıklandırması zayıf yerlerde çekilecek fotoğraflar için Xenon flaşlı bir telefon tercih edilebilir. Böylece hareket eden objeler bulanıklaşma olmaksızın yakalanabilir.

Xenon Flash nedir?

Xenon flaşın iki olumsuz yanı var, doğrusu bunların çok da önemli olduğunu düşünmüyorum ama yine de belirtelim. Xenon flaş normal LED flaşlar gibi sürekli açık kalamadığı için (yani gerçek bir flaş olduğu için) telefonu fener gibi kullanmak mümkün değil. Bir de, yine aynı sebepten dolayı video çekimi sırasında aydınlatma sağlamak mümkün olamıyor.



Hangisini seçmeli? Xenon Flash özelliği bulunan çok fazla telefon bulunmuyor. Genellikle mümkün olan en yüksek kalitede fotoğrafları çekmek isteyen kişilere hitap eden telefonlarda bulunuyor bu özellik. Eğer karanlık ortamlarda bile en iyi fotoğrafı çekmek gibi bir derdiniz yoksa, Xenon Flash'lı bir telefon almanıza çok da gerek yok. Satın almak istediğiniz telefonun kamerasının ortalamanın altında olmamasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Nokia 808 PureView ve Sony Ericsson Satio gibi kimi telefonlarda hem Xenon Flash, hem de LED flaş bulunabileceğini de hatırlatalım.

LED flaş ile Xenon Flash farkı nedir?

Xenon Flash’lı telefonlara örnek olarak Nokia 808 PureView, Nokia N8, Sony Ericsson K850i Cyber-shot, Sony Ericsson C905 Cyber-shot, Samsung M8910 Pixon12 ve Sony Ericsson Satio verilebilir.

İlgili linkler:
LED Flash nedir?
Xenon Flash – LED flaş örnek fotoğraflar
Autofocus nedir?
En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?

Android Programlama XIV - Galeri Oluşturma

Bu yazıda, bir galeri oluşturup, galerideki elemanlara tıklanıldığında ekranda resmin büyük boyutta gözükmesini sağlamayı anlatacağız.

GaleriOlusturma adlı projemizi oluşturalım ve drawable klasörlerinden birinin içine galeride göstermelik bir kaç tane fotoğraf ekleyelim.Daha sonra main.xml'i açıp, birer adet Galery ve ImageView ekleyelim.ImageView'imizin kaynağını ilk resim olarak atayalım şimdilik.İlk açılışta görüntü gelmesin istiyorsanız,ImageView'dan kaynağı(src) kaldırabilirsiniz:




Java kodumuzu açıp ImageView ve Galeri değişkenleri yaratalım ve id'leri ile kodumuza tanıtalım.Galeri değişkenimize ayarları yapmak için setAdapter methodunu çağıralım ve oluşan hatayı şimdilik önemsemeyip, ImageAdapter sınıfını birazdan tanımlamak üzere kodumuza devam edelim.Şimdi galerideki resim elemanlarına tıklanıldığında herhangi bir olay yaratmak üzere setOnItemClickListener methodunu çağıralım ve galerideki elemanların position parametresini kullanarak switch-case ile galeride hangi elemana tıklanılırsa görüntümüzün(ImageView) kaynağını o resme setImageResource(R.drawable.goruntuismi) methodu ile atayalım:



Şimdi de values dosyası içinde yeni bir tane attrs.xml adında bir xml dosyası oluşturalım.İçini aşağıdaki gibi dolduralım.Bu önceden ayarlanmış ve tasarıma uygulayabileceğimiz bir stil. Bu durumda galerinin elemanlarına uyguluyor olacağız bu stili. <attr> tagları ise stil için bir nitelik belirtmektedir.Bizim kullandığımız nitelik galleryItemBackground, galeri elemanları için bir kenarlık stili tanımlar.Birazdan bu stili kullanarak  ImageAdapter sınıfını yazacağız.



En son olarakta ImageAdapter sınıfımızı onCreate methodunun altına aşağıdaki gibi yazıyoruz:



Yukarıda bir tam sayı dizisinde galerideki fotoğrafların kimlik numaralarını tutuyoruz. Daha sonra en altta getView methoduyla gördüğünüz üzere galerideki elemanlara tıklanıldığında daha önce oluşturduğumuz stilden yararlanarak bu elemanların ayarlarını yapıp bu şekilde gösterilmesini sağlıyarak yeni bir görüntü döndürüyoruz.Eğer setLayoutParams' taki 150 ve 100 ile oynarsanız, kenarlığın eni ve boyunda değişiklikler yapabilirsiniz. getCount() galeride kaç eleman olduğunu,getItem(int position) seçili pozisyondaki elemanı döndüren, eklenmesi gereken üst sınıflardan devir alınmış(inherit) abstract methodlar. ImageAdapter constructor'ında stilimizi ve niteliğimizi koda tanıtıyoruz.

Projemiz hazır , çalıştırabiliriz.


Uygulamadan Görüntüler:


İlk resimle birlikte galerimiz:



 Galeride İkinci Eleman Seçili İken:





Projenin kodunu buradan indirebilirsiniz:

21 Şubat 2012 Salı

Neutron Music Player v1.47 (Android /Full)


Neutron Music Player v1.47 (Android/Full)

Android için Çok güzel bir müzik oynatıcısıdır.
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: Rar
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 9 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


Real Racing 2 (Android/ Full)


Real Racing 2 (Android/Full)

Real Racing 2 gerçekçi bir yarış oyunudur.
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: Apk
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 2 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


ROM Toolbox Pro v4.5.0 - (Android/Full)


ROM Toolbox Pro v4.5.0 - (Android/Full)

ROM Toolbox, güzel ve kullanıcı dostu arayüzü uygulaması içine kadar bağlı tüm en büyük kök uygulamaları bir araya getiriyor. Aynı zamanda çok fazla görünmeyen özellikleri de görebilirsiniz. Programı dikkatli kullanın!
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: zip
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 3 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


Rootlu Teller İçin Undelete v2.0 (Android/Full)


Undelete for Root Users v2.0 (Android/Full)

Android çihazınızın SD Kartınızdaki silinen verileri geri getirmenize olanak sağlıyor.
İçerisindeki her 2 apk dosyasınıda kurun. En son key apksını kurmalısınız.
2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: rar
Download Linki : mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


Advanced Download Manager Pro v2.0.3 (Android/ Full)

Android cihazınız için bir download programıdır.


2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: zip
Download Linki : Bulletupload
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9



AmazingText Plus v1.0.2 (Android/Full)


AmazingText Plus v1.0.2 (Android/Full)

Program, çeşitli efektlerle telefonunuzun masaüstüne farklı yazılar koyabilmenizi sağlıyor..

2010 - 2011 Yılı En İyi Paralı Android Uygulamaları (1479 Adet) 
Dosya Türü / File Extension: APK
Download Linki : Mediafire
Dosya Boyutu / File Size : 1 MB
Dosya Şifresi / File Pass : Yok/None
Antivirüs Tarama / Antivirüs Dedect: Kaspersky Mobile 9


18 Şubat 2012 Cumartesi

Nokia “Zihinsel Pazar Payı” lideri

Nokia Türkiye’de ne durumda? BrandAge dergisi Sia Insight’a bir araştırma yaptırmış. Araştırma Ankara ve İzmir’de 406 tüketici üzerinde yapılmış. “Cep Telefonu Markaları” kategorisinde Nokia %21 ile “Zihinsel Pazar Payı” lideri olmuş.

Nokia’dan sonra iPhone %15, BlackBerry %13, Samsung %11, HTC %6 rakamlarına ulaşmış. “Zihinsel Pazar Payı”nda Nokia lider, ama insanlar tarafından tanınıyor olmak ile “olumlu hatırlanıyor olmak” aynı şey değil. Yani popüler düşüncenin aksine, reklamın iyisi kötüsü oluyor. Eğer Nokia tüketicilerin gönlünü yeniden fethetmeyi başaramazsa, iyi tanınan ama kimsenin tavsiye etmediği marka olması kaçınılmaz olacaktır (Küçük çocuklar bile Nokia n97’den Android’li bir telefona geçince “Bir daha asla Nokia kullanmayacağım!” diyorsa, ciddi bir problem var demektir!).

BrandAge’den alıntı yapalım: “Markaların pazar paylarını arttırmak için yoğun bir rekabet yaşadığı günümüzde bir diğer savaş alanı da tüketicilerin zihinleri. Bu savaşın konusu, tüketicilerin zihninde yer edinebilmek ve zihinlerde pazar payı kazanabilmek; bir başka deyişle, gönülleri kazanmak. Ürünlerin birbirine benzediği ve daha erişilebilir olduğu günümüzde markaların öncelikli hedefi zihinlerdeki pazar paylarını tespit edebilmek ve bu payı arttırmak, sonraki hedef ise gerçek pazar payını yükseltebilmek.”

Cep telefonu markalarının ve cep telefonu üreticilerinin Türk tüketicisi için zihinsel pazar payını gösteren grafik.

HTC’nin ve Sony Ericsson’un "Zihinsel Pazar Payı" dikkat çekici. Araştırmanın tüm detaylarına ulaşmak isterseniz BrandAge’in Şubat 2012 sayısını bayilerde bulabilirsiniz.

İlgili linkler
Ah Nokia
Batan Platformun Kullanıcısı Olmak
Nokia N9
Nokia üzerine tüm yazılar

17 Şubat 2012 Cuma

Android Programlama XIII - Thread Tanımlama ve Açılış Ekranı(Splash Screen) Oluşturma

Oyunları çalıştırırken,ekrana bir sürü ıvır zıvır logo gelip oyunun reklamını yapar ya da oyun hakkında bilgilendirme yapar, oyunun fotoğraflarını falan gösterir.İşte bunlar oyun arka planda yüklenip oynanmaya hazır hale getirilirken ön planda çalıştırılır ve kullanıcıyı bilgilendirir.Arka planda oyun çalıştırılıp,ön planda kullanıcının bilgilendirilmesi eş zamanlı iki ayrı işlemdir ve bu gibi eş zamanlı işlemler Java'da thread'ler sayesinde gerçekleşir.Yani kısacası, Java'da thread'ler eş zamanlı birden fazla işlemi yapmaya olanak sağlayan yardımcı sınıflardır.


Biz de bugünkü uygulamamızda thread yardımıyla açılış ekranı yapmaya çalışacağız.O zaman kolları sıvayıp, hemencecik bir tane ThreadAcilisEkrani projesi yaratalım.Gelen ThreadAcilisEkrani sınıfının adını ismin üstüne gelip F2'ye basarak Etkinlik olarak değiştirelim.Daha sonra bu sınıfı sürükleyip paketin içine bir daha atalım ve yeni kopyanın ismine AcilisEkrani yazalim.Şimdi, sınıflarımız için iki ayrı tasarıma ihtiyacımız var.Layout'a gelip main.xml'ın adını F2'ye basıp etkinlik.xml olarak değiştirin ve sürükleyip layout'a bir daha atın ve ismi acilisekrani.xml olarak değiştirin.


Etkinlik sınıfımızın tasarımı etkinlik.xml'e bir tane listView atalım.Etkinlik sınıfımız açılış ekranından sonra karşımıza çıkacak olan etkinlik.




Şimdi de acilisekrani.xml tasarım dosyamızı açıp, android:background kodu ile drawable dosyamızın içine attığımız acilisekrani resmini arkaplan resmi yapalım:


Etkinlik.java sınıfımızın içinde daha önce öğrendiğimiz şekilde listView değişkeni yaratıp, setAdapter methoduylada katar(String) dizisini listemize atıyoruz.Burada farklı olarak dizi elemanlarını parantez içinde tek tek atamak yerine dizimize values>>>strings dosyasında oluşturduğumuz string-array'ini atıyoruz.String.xml içindeki bu diziye ulaşabilmek için de aşağıdaki gibi Resources tipinde bir değişken oluşturup getResources()'ı kendisine atıyoruz.Daha sonra da bu değişken üzerinden getStringArray methodununun içine parametre olarak R.array.basliklarstring yazıp strings.xml'de oluşturduğumuz diziyi  başlıklar  dizisine atıyoruz:




Strings.xml'de string-array tagları arasına item taglarıyla dizi elemanlarını ekliyoruz:


 Şimdi manifest'i açıp aşağıdaki gibi düzenleyin:




Yukarıda açılış ekranının sınıfını başlangıç etkinliği olarak belirliyoruz(LAUNCHER). Diğer etkinliğimizide çağrıldığında çalışması için DEFAULT olarak bırakıyoruz.

android:name="android.intent.action.MAIN"  ilk etkinliğimizin(acilisekranı) ismini bu şekilde yazıyoruz.
android:name="com.uygulamalar.androidce.ETKINLIK" ikinci etkinliğimizide bu şekilde adlandırıyoruz.
Daha sonra intent ile çağırırken bu adlandırmayı kullanacağız.

Evetttt geldik işin thread tanımlama kısmına. Thread tipinde zamanlayici isminde değişken tanımlıyoruz ve buna yeni bir Thread oluşturup içini aşağıdaki gibi doldurarak atıyoruz:



Thread içindeki run methodu try,catch ve finally bloklarından oluşmaktadır. try'da sleep(5000) ile 5000 milisaniye yani 5 saniye sonra thread'ı sonlandırma işlemini gerçekleştiriyor. catch bloğunda ise olası bir hatanın oluşması durumunda hata yakalama işlemi gerçekleştiriliyor.Exception konusuna daha sonra derinlemesine gireriz.Şimdi fazla kurcalamayalım. finally bloğunda Intent yardımıyla Etkinlik.java aktivitemizi çağırıyoruz.En son olarakta thread method tanımlamasını bitiriyoruz ve thread değişkeniyle start() methodunu çağırıp thread'ı çalıştırıyoruz.


Uygulamadan Görüntüler:


İlk 5 Saniye Boyunca Görülen Açılış Ekranı:



 5 Saniye Sonra Bizi Karşılayan Arka Plandaki Etkinliğimiz:





Uygulamanın kaynak kodunu buradan indirebilirsiniz.

15 Şubat 2012 Çarşamba

HTC Sensation XL

HTC Sensation XL, HTC'nin farklılaşmaya çalıştığı telefonlarından biri. Şık tasarımı, kocaman ekranının yanı sıra, Beats Audio desteği ve kulaklıkları ile daha keyifli bir müzik deneyimi sunuyor.

Beyaz renkli HTC Sensation XL ve Beats Audio kulaklıkları

Cihazın fiyatı 2000 TL civarında olunca en üst düzey özellikleri beklemek de hakkınız elbette. Ama olumsuz birkaç yanı da var elbette. Örneğin MicroSD kart yuvası yok. 16 GB hafıza varken ne gerek var diyebilirsiniz, ama bu müzik ve video odaklı bir telefonsa, MicroSD kart yuvası da olmalıydı. Yine de çoğu kişi eksikliğini hissetmeyecektir. Bir diğer eleştiri noktası da, ekran çözünürlüğünün 4.7 inç ekran büyüklüğüne göre düşük bulunması. Şahsen bana rahatsız edici gelmedi ama, iPhone'un Retina Display'i sağolsun, insanların beklentileri fazlasıyla yükseldi. Bir de cihazın ekranının gün ışığında görülebilirliğinin mükemmel olmadığından bahsediliyor.

Yine de bu negatif yönlerin fazla göze batacağını sanmıyorum. HTC Sensation XL son derece güçlü, büyük ekranlı, iyi bir kamerası olan, çok hoş bir tasarımlı modern bir telefon. En önemli noktası da sunduğu müzik deneyimi. Bir de fiyatı bu kadar yüksek olmasaydı!

HTC Sensation XL'ın özellikleri şöyle:

Cihaz tipi: Büyük ekranlı dokunmatik akıllı telefon.
İşletim sistemi: Android 2.3 Gingerbread; program ve oyun yüklenebilir.
İşlemci: 1.5 GHz Scorpion.
Ekran: 4.7 inç 480x800 piksel kapasitif dokunmatik ekran, S-LCD, 16 milyon renk desteği. Adreno 205 GPU.
Kamera: 8 MP autofocus, çift LED'li flaş, 720p HD video çekimi. Ön yüzde video konferans kamerası.
Hafıza: 768 MB RAM, 16 GB depolama alanı.
Genişleme yuvası: Yok.
Pil: 1600 mAh Lithium Ion.
Bağlantı özellikleri: WiFi, Bluetooth 3.0 A2DP, A-GPS, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/2100, GPRS, EDGE, 3G.
Ses: Beats Audio™. Standart 3,5 mm kulaklık girişi. RDS destekli FM radyo.
Ağırlık: 162 gr.
Ofis özellikleri: Word, Excel, PowerPoint dosyalarını görüntüleyebilme. Adobe PDF dosyalarını görüntüleyebilme. Adres defterine sınırsız sayıda kişi ekleyebilme. İnternet sayfalarında gezinebilme, e-posta alıp gönderebilme, ve daha fazlası.
Multimedya özellikleri: HTC Sense deneyimi. Müzik ve video oynatabilme. Beats Audio™ ile kaliteli müzik keyfi. 8 MP fotoğraf ve 720p HD video çekebilme. Oyun yükleyebilme. Flash desteği. Yüklenecek yazılımlarla daha fazla özellik eklenebilir.

HTC Sensation XL videoları:







HTC Sensation XL'ın fiyatı: 1990 TL
(Şubat 2012 tarihinde Vatan Bilgisayar internet sitesine göre)

İlgili linkler:
Resmi Sitesi
GSM Arena İncelemesi
Tracy ve Matt incelemesi
HTC Sensation XL için programlar
HTC Sensation XL için oyunlar
Diğer Android Yazıları

Android Programlama XII - Liste Oluşturma ve Uyarı İletisi Verme İle Ders Programı Uygulaması

Bu yazımızda liste(ListView) oluşturmayı,liste içindeki elemanlara(ListView Items) tıklanıldığında bir uyarı iletisi(AlertDialog) oluşturmayı öğreneceğiz.Bunları öğrenirkende Ders Programı adlı küçük bir uygulama yazacağız.

DersProgrami adlı bir proje oluşturalım ve main.xml dosyasını açıp,graphical layout'un Palette menüsünden Composite'in içindeki ListView'ı tasarıma sürükleyelim.Tasarımı biraz daha şık göstermek için main.xml'de bir Linear Layout'un içine yatay konumlu bir Linear Layout daha oluşturalım ve bunun içine graphical layout'tan okulun amblemini ve başlığımızı yan yana koyalım:

Graphical Layout:




Main.xml : Tasarımı aşağıdaki gibi düzenleyiniz.



Tasarımımız hazır olduğuna göre DersProgramiActivity.java dosyamızı açalım, listemizi programlanabilir şekilde tanıtalım ve listemize atayacağımız bir katar(string) dizisi oluşturalım:



Şimdi de listeye setAdapter methodu ile önceden tanımlanmış simple_list_item_1 tasarımını kullanıp, gunler katar dizimizin elemanlarını listeye ekliyoruz:



Şimdi de listedeki elemanlara tıklanıldığında oluşmasını istediğimiz olayları yazmak için setOnItemClickListener methodunu çağırıp parametre olarak yeni bir OnItemClickListener yaratıp, içindeki OnItemClick methodunu daha sonra doldurmak üzere boş bırakıyoruz:



Listedeki elemanlara tıklanıldığında uyarı iletisi şeklinde bir yazı gelsin istiyoruz.O zaman AlertDialog.Builder tipinde adb değişken adıyla bir uyarı iletisi nesnesi oluşturalım.Switch case metodu ile listedeki elemanların her biri için values>>>strings içinde tanımladığımız yazıları sırasıyla döndürelim.Burada position listede hangi elemana tıklanılırsa onun indisini döndürür.Listedeki birinci eleman aynı dizilerde olduğu gibi 0 indisiyle başlıyor ve birer artırarak devam ediyoruz.O yüzden birinci eleman için case 0 ile başlıyoruz ve oluşturduğumuz adb değişkeninin setMessage methodunu çağırıp istediğimiz string değerini R.string.anahtarkelime ile çağırıyoruz.Her eleman için values>>>strings içinde ben tek tek değerleri yazdım.Yazının sonunda programı indirip bakabilirsiniz. setPositiveButton methoduna birinci parametrede butonun ismini ve tıklanıldığında dialogu kapatıp hiç bir şey yapmaması içinde ikinci parametrede "null" yazıyoruz.En son olarakta show methodu ile oluşturduğumuz uyarı iletisini ekranda göstermesini garanti ediyoruz.




Aynı şekilde diğer elemanlar içinde case'leri yazarsanız uygulamamız burada sona eriyor.

Uygulamadan Görüntüler:


İlk Görüntü:





Pazartesi'ye Tıktan Sonra:






Evet, arkadaşlar uygulamamız burada sona eriyor.Pek profesyonel bir ders programı uygulaması olmadı bu,farkındayım.Sabit kodlu(hard-coded) bir çalışma oldu ama yine de amacımız liste oluşturmayı ve bu liste elemanlarına tıklanıldığında olay yaratmayı ve son olarak uyarı iletisi(alert dialog) oluşturmayı öğretmekti.Umarım bunu gerçekleştirebilmişizdir.Bir sonraki yazılarda bu uygulamayı geliştirip,kullanıcıdan veri alarak ve bu verileri kaydederek(Shared Preference ile Ayar Kaydetme) daha kullanışlı bir ders programı oluştururuz umarım.

Uygulamanın kaynak kodunu buradan indirebilirsiniz.